Acest îndemn a fost lansat jurnaliştilor de la UNGHIUL de către un unghenean. Nu a dat vreun nume, nici al său, nici al aşa-zisului boier. Doar locaţia a numit-o: „La o piscină care se construieşte în curtea unui proprietar, în cartierul Ungheni-Vale”. Cică, la piscina în cauză ar lucra angajaţii unei structuri de stat.
Deşi căutarea locului cu pricina a cam durat, deoarece nu a fost menţionată vreo locaţie exactă, totuşi piscina a fost găsită, în preajma centrului „Făclia” (fostă grădiniţă de copii) din Ungheni-Vale. Se află pe un teren privat. De fapt, nu era vorba de o piscină, dar de un mic bazin acvatic, înconjurat de un gard, iar pe suprafaţa respectivă mai erau în construcţie şi unele anexe, terase, la care munceau de zor trei angajaţi.
Miercurea trecută, pe la ora 10, tocmai era transportată o remorcă cu pietriş, care a fost descărcat din tractorul ce aparţine ÎM „Apă-Canal”, chiar lângă şantierul cu pricina. Lucrătorii nu au fost vorbăreţi. Ba chiar, mai în glumă, mai în serios au spus nu doar că nu cunosc numele stăpânului acelui teren, dar, cică, au uitat şi propriul lor nume. Au închis poarta.
Munca a fost stopată preţ de câteva minute. Unul dintre lucrători ne anunţă: „Se apropie proprietarul terenului în câteva clipe”. Într-adevăr, aşteptarea nu a fost lungă. Proprietarul a venit la faţa locului în mai puţin de cinci minute, fiind însoţit de nepoata sa mai mică, pe care o ţinea în braţe. Dar nu era niciun fel de boier, ci Petru Scutaru, directorul ÎM „Apă-Canal”. Ne-a invitat să ne arate bazinul acvatic: „Acest teren l-am procurat la licitaţie cu vreo doi ani în urmă. După cum vedeţi, locuiesc în imediata apropiere. Am decis să creez un loc de odihnă pentru nepoţii mei, nu pentru business. Nu e atât de mare locul. Bazinul acvatic are o adâncime de 40 cm”.
Petru Scutaru a dat asigurări că la dânsul în gospodărie nu sunt antrenaţi la muncă angajaţii întreprinderii pe care o conduce. De altfel, chiar şi muncitorii de pe şantier au zis că ultimii ani au fost şomeri. Întrebat de ce tractorul care aparţine întreprinderii transportă pietriş în gospodăria sa, directorul a spus iniţial că ar fi achitat în casierie 300 de lei pentru utilizarea tractorului, cu care va reuşi în vreo oră să aducă pietrişul de care are nevoie. Apoi a concretizat că banii îi va achita ulterior, după ce va fi adus pietrişul.
Am contactat contabilitatea ÎM „Apă-Canal” ca să aflăm dacă într-adevăr suma respectivă a fost plătită. Contabila-şefă, Maria Pascari, ne-a spus că nu ar cunoaşte nimic despre aceasta. Nici inginerul Nicolae Vieru nu ar fi fost la curent când a fost arendat tractorul întreprinderii: „Nu mă întrebaţi pe mine. Directorul e director, poate că a achitat direct în casierie”. Dânsul a explicat că oricine poate solicita arenda pe un timp anumit a utilajului din dotarea întreprinderii, inclusiv directorul. O oră în acest sens costă circa 300 de lei.
Spre finalul zilei de miercuri, directorul întreprinderii a contactat ziarul UNGHIUL şi a dat asigurări că a plătit deja pentru arenda tractorului.