Cancerul de col uterin este una dintre afecțiunile cu care se confruntă anual zeci de femei. Astfel, în luna ianuarie este celebrată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. În acest an, în Republica Moldova a fost organizată pentru cel de-al 10-lea an consecutiv. Despre cancerul de col uterin și prevenirea acestuia aflăm de la Veaceslav Groza, medic obstetrician – ginecolog în cadrul clinicii AlfaMed Consult, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.
Explicați vă rog, pe înțelesul tuturor, ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este o tumoare malignă a colului uterin. E un cancer epitelial care apare în regiunea respectivă. O condiție obligatorie de apariție este predispoziția persoanei, întrucât etiologia oncogenezei încă nu este elucidată definitiv. Condiția numărul doi este infecția cu Human Papilloma Virus (HPV). Colul uterin trece printr-o serie de modificări, care cu timpul evoluează înspre cancer de col uterin, însă nici aceasta nu este o condiție obligatorie. Nici dacă pacienta este infectată cu HPV, nu este neapărat că aceasta va avea cancer de col uterin. Există mai multe aspecte, printre care și predispoziția individuală a fiecărui organism, care este condiționată de anumite caractere genetice. Un rol foarte important presupune depistarea și tratarea la timp a patologiilor colului uterin, cum ar fi endocervicozele cu displazie, adică anumite forme de modificări celulare.
Există simptome clare prin care o femeie poate înțelege că suferă de această patologie?
Cancerul de col uterin nu are simptome specifice, decât doar apariția formațiunilor cutanate sub formă de papillomi, fiindcă HPV este o familie de viruși care vegetează în mai multe regiuni ale corpului uman. Atunci când aceștia apar, persoana e suspectă de infecția cu virusul. Cancerul de col uterin nu apare brusc într-o zi. Evoluția este cronică, cu un istoric ginecologic amplu.
Care sunt factorii de risc care provoacă apariția patologiei?
Cel mai important de menționat factor de risc sunt relațiile sexuale neprotejate, în mod special în situațiile în care este vorba despre o relație nouă, cu un partener necunoscut sau parteneri multipli ori relațiile cu aceeași persoană cu o experiență sexuală vastă, ceea ce duce la faptul că poate fi purtător al HPV. Ceea ce nu prea cunosc bărbații, din cauza faptului că tema nu este prea popularizată, este că HPV provoacă inclusiv cancer penian, fiind chiar o formă des întâlnită.
Ce investigații medicale sunt necesare pentru a depista afecțiunea?
Pentru depistare este nevoie de făcut screening-ul de col uterin, care include o examinare ginecologică cu prelevarea testului Papanicolau. Acest test are caracter orientativ, cu grad de recomandare de examinare sau nu la HPV.
După aceasta există genotiparea pentru virus, care îți oferă răspunsul cu care serotip de virus este persoana infectată, pentru că nu toate serotipurile sunt oncogene. Dintre cele peste 60, doar câteva sunt periculoase.
În Moldova, screening-ul pentru cancerul de col uterin are un istoric care începe din uniunea sovietică. Este vorba despre frotiurile citologice, care aveau cumva aceeași semnificație în vederea depistării cancerului de col uterin.
Cu părere de rău, odată cu degradarea sistemului medical sovietic, sistemul medical actual, care a preluat „moștenirea” nu prea s-a ocupat de lucruri medicale importante. La noi medicina a fost permanent politizată, ca și orice altă sferă din Moldova, motiv pentru care nu prea s-au făcut investiții, situația a intrat în derapaj, și astfel, cancerul de col uterin „înflorește” în Moldova. Acum, când ne dăm seama că problema a devenit globală, se fac diferite proiecte/programe de screening, susținute inclusiv guvernamental, dar încă nu sunt implementate pe larg. În principiu, în trecut, fiecare femeie care era angajată la organizațiile de stat îndeosebi, obligatoriu era să treacă controlul ginecologic, care presupunea inclusiv analiza frotiului citologic. Acum aceste chestii au decăzut și nu prea se acordă o importanță atât de mare. Nu orice modificare a colului necesită tratament, mai ales în cazul nuliparelor (pacientelor care nu au născut). Necesită supraveghere riguroasă, și dacă este cazul – tratament, orientat spre eliminarea acelor displazii, care se află pe colul uterin, cu monitorizarea ulterioară ginecologică, reevaluări în serie. Acest lucru ar putea garanta un risc mai scăzut de apariție a cancerului de col uterin. Programele de screening care există la noi sunt orientate pentru a depista patologiile premergătoare cancerului de col uterin, dar și cancerului de col uterin în sine. Dacă pacienta este informată despre problema pe care o are, atunci ea este și protejată, minimalizându-se riscurile.
Vaccinul HPV. Ce ne puteți spune despre acesta și care sunt beneficiile lui?
La momentul actual vaccinul este orientat doar pentru pacienții de sex feminin, fiind recomandat de la vârsta de 12 ani. O condiție obligatorie este ca pacienta să nu fi avut raporturi sexuale. Dacă este respectat acest criteriu, este suficientă folosirea unei singure doze de vaccin.
Vaccinul HPV are beneficii evidente. Dacă e să urmărim statistica țărilor care beneficiază de utilizarea vaccinării în masă a fetelor contra virusului HPV, observăm o scădere evidentă a incidenței cancerului de col uterin. De exemplu, Marea Britanie are o scădere în jur de 3800 – 4000 de cazuri anual, în comparația cu perioada în care nu se utiliza vaccinul. Și Finlanda stă bine la acest capitol, având cea mai mică rată de cancer de col uterin, fiind una din primele țări care a început utilizarea vaccinului.
Republica Moldova este la coada Europei. Nu ne putem ascunde după deget, întrucât aceasta este situația adevărată în țară. Cancerul de col uterin este o maladie socială, corelată foarte bine cu situația economică, gradul de cultură al populației, gradul de educație. Noi cu părere de rău am degradat foarte mult la aceste capitole, motiv pentru care nici vaccinarea nu este prea răspândită, nici screening-ul nu este efectuat la nivelul la care ar trebui.
Cu excepția vaccinului, ce alte metode de prevenire a cancerului de col uterin există?
Metoda ideală de prevenire este evitarea contactului sexual cu persoanele menționate anterior. Dar pentru că acesta nu este un lucru pe care îl poți cunoaște, cea mai bună metodă în acest context este folosirea mijloacelor de barieră de contracepție – prezervativul, inclusiv feminin și masculin. Acesta, în cazul utilizării corecte, protejează nu doar de infecția cu HPV, dar și de alte infecții/maladii de contact. Pe lângă bolile venerice pe care le cunoaștem, mai există maladii de contact, care nu sunt considerate venerice, însă sunt transmise pe cale sexuală. Aici vorbim despre hepatita B, hepatita C, unele forme, SIDA etc.
În cazul infectării și tratării, există riscul ulterior de reinfectare?
La momentul actual nu există tratament antiviral demonstrat cert că ar elimina oricare din viruși. Dacă ar exista, s-ar trata complet și bolile despre care v-am spus mai devreme. Există doar tratamente experimentale, care într-un anumit procentaj, mic, duc la eliminarea virusului din organism. Există tratamente inclusiv pe care le aplicăm contra HPV, dar rata de succes nu este garantată. Nu putem garanta că pacienta care face tratament anti HPV îl va elimina complet din organism.
Ce recomandări aveți pentru femeile din Republica Moldova, în condițiile în care în țara noastră, majoritatea nu iau sănătatea ca pe o prioritate?
În primul rând le recomand să meargă regulat la medicul ginecolog, să vorbească cu el, pentru că este unicul specialist competent care ar putea oferi sfaturi și explicații. Fetelor tinere le recomand să fie selective în relațiile sexuale și să folosească pe larg metodele de barieră de contracepție, mai ales când au de-a face cu parteneri necunoscuți. De asemenea recomand examinarea înainte de planificarea unei sarcini și examinarea ambilor parteneri înainte de relațiile sexuale. Ar fi foarte bine dacă s-ar proceda în felul acesta. De asemenea, să citească și să se informeze și să nu neglijeze ceea ce medicul le recomandă. Cu părere de rău, noi mai avem atavisme, care cred că religia protejează. Cancerul de col uterin nu cruță pe nimeni. Nu are importanță confesiunea religioasă, statutul social etc. Vreau să adaug că, în cadrul Clinicii AlfaMed, în parteneriat cu Synevo, se fac tot tipul de examinări pentru cancerul de col uterin. Sunt binevenite și așteptate toate pacientele, indiferent de rasă, vârstă etc.