Într-un interviu exclusiv cu reprezentantul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, program finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, care sprijină dezvoltarea regiunilor Ungheni și Cahul, am încercat să aflăm mai multe detalii despre o inițiativă de pe agenda lor și anume Grupurile de Acțiune Locală. Am discutat cu managerul Dezvoltare Locală din cadrul Programului, Veaceslav Bulat despre rolul și impactul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) în promovarea dezvoltării durabile în regiunea Ungheni, despre cum se pot constitui GAL-urile, despre obiectivele și provocările acestor entități, precum și despre inițiativele și proiectele lor demarate în cadrul Programului. De asemenea, am aflat despre planurile de extindere a rețelei de GAL-uri în regiunea Ungheni și modul în care Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” le va susține.
Precizăm că scopul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de să contribuie la dezvoltarea durabilă și incluzivă a regiunilor- cheie Cahul și Ungheni, prin promovarea unui proces participativ și integrat de dezvoltare la nivel local, sprijinind inițiativele comunităților și consolidând parteneriatele între actorii locali și regionali. Acesta se implementează din 2019 în Ungheni.
— Ce sunt Grupurile de Acțiune Locală (GAL)?
— Cea mai simplă definiție spune că GAL sunt structuri instituționalizate, sub formă de asociații nonprofit cu statut de persoana juridică, care sunt create în scopul contribuirii la procesul de dezvoltare locală a comunităților care le-au creat. GAL sunt constituite de către membrii fondatori. Este obligatoriu ca fondatorii să fie din sectorul public (autorități publice locale), din sectorul de afaceri, adică antreprenori locali și din sectorul civic, membri ai organizațiilor neguvernamentale. Este de asemenea, important ca niciunul dintre acești fondatori să nu fie majoritari în acest parteneriat. Toți partenerii trebuie să fie în număr egal cu drepturi egale de vot. Un GAL acționează pentru dezvoltarea comunităților care l-au creat în baza unei strategii comune, elaborată în mod participativ și implementată în mare parte cu suport financiar din fonduri naționale sau internaționale. Aceste fonduri sunt numite și fonduri pentru abordarea LEADER. Apropo, această abordare este o practică a Uniunii Europene de finanțare a proiectelor de dezvoltare rurală și agricolă. Este o abreviere din limba franceză, care în traducere directă semnifică „legături între acțiuni pentru dezvoltarea economiei rurale”. În Republica Moldova abordarea LEADER a fost implementată de către PNUD Moldova în raionale din sudul republicii. Ulterior, cu suportul partenerilor externi Programul LEADER a devenit un program de stat, care este administrat de Ministerul Agriculturii, în cadrul căruia GAL-urile pot solicita finanțare, în baza unui proiect și a unui buget corespunzător, din partea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
— Care sunt principalele obiective ale Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” referitor la GAL?
— Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, respectiv abordarea LEADER nu putea să lipsească din portofoliul de proiecte de finanțare. Programul consideră că GAL pot juca un rol important în dezvoltarea inteligentă, circulară și incluzivă a comunităților rurale, deoarece implică principalii actori ai dezvoltării la nivel local: sectorul public, privat și cel asociativ. Acest fapt permite formarea unor relații de încredere și susținere reciprocă între aceste sectoare, iar împreună este mai ușor și cu mai multe rezultate să contribui la dezvoltarea comunităților locale. În acest sens, Programul a oferit prin concurs granturi, în sumă medie de 50000 Euro fiecare, pentru consolidarea instituțională a GAL-urilor și implementarea proiectelor prevăzute de strategiile lor de dezvoltare. GAL-urile din ambele Regiuni-cheie (Ungheni și Cahul) au avut această posibilitate. Prin granturile acordate s-au finanțat proiecte și priorități de dezvoltare rurală ale comunităților rurale, membre ale GAL-urilor și crearea locurilor de muncă la nivel local.
— Ce rol au aceste entități în promovarea dezvoltării durabile și a incluziunii în regiunile cheie ale Moldovei, în cazul nostru al regiunii Ungheni?
— Rolul GAL este în mod specific foarte important la etapa planificării dezvoltării integrate a teritoriului întregului GAL care se realizează în mod participativ. De regulă, se organizează 8-10 ședințe de lucru de planificare strategică. În aceste ședințe, membrii GAL identifică resursele și necesitățile locale, elaborează analiza SWOT, stabilesc scopul, obiectivele, măsurile de sprijin, consultă capitolele strategiei și elaborează planul de implementare. Procesul participativ trebuie să fie incluziv oferind oportunități inclusiv pentru grupurile marginalizate și excluse în mod tradițional din comunitățile locale – grupurile vulnerabile, minorități, inclusiv femei și tineri. Teritoriul este unul dintre cele trei elemente de bază ale unui GAL, pe lângă parteneriat și strategia de dezvoltare locală. Dezvoltare locală durabilă bazată pe teritoriu este diferită de cea bazată pe proiecte, prin faptul ca în cadrul abordării teritoriale finanțarea este oferită pentru realizarea programelor de sprijin ce vizează prioritățile zonei GAL în ansamblu și nu doar unele proiecte specifice. De asemenea, rolul GAL este foarte important la etapa de monitorizare și evaluare a strategiei de dezvoltare a comunităților din GAL, care se realizează prin metode, instrumente și mijloace specifice.
— Care au fost cele mai semnificative proiecte sau inițiative desfășurate de către GAL-uri în cadrul Programului și care au fost rezultatele acestora?
— Proiectele și inițiativele realizate de către GAL-le care au beneficiat de asistență și suport din partea Programului au fost diverse, inovative, cu abordare pe necesitățile beneficiarilor dar și incluzive. Per ansamblu, aceste proiecte au vizat în primul rând dezvoltarea infrastructurii publice, adică s-au reabilitat și extins rețele d iluminat stradal, s-au reabilitat trotuare, spații verzi, parcuri, terenuri de joacă, podețe, etc. O bună parte din proiecte au avut ca și scop dezvoltarea afacerilor. Aceste proiecte au inclus procurări de echipamente pentru prelucrarea produselor agricole, de patiserie, frigidere, stupi pentru albini, mini-incubatoare sau chiar panouri fotovoltaice, tractorașe și semănători. Nu mai puțin importante au fost și proiectele care au vizat prestarea de servici publice de către instituții publice sau sectorul asociativ. Acestea au inclus procurări de echipamente pentru educația digitală, de exemplu roboței sau pentru educația muzicală în grădinițe și școli. De exemplu, pian, acordeon, alte instrumente muzicale, table interactive, mobilier. Per ansamblu, ca și rezultate, de către GAL-urile susținute de Program au fost implementate 65 micro-proiecte. Din ele jumătate au vizat dezvoltarea economică locală și a sectorului de afaceri. 35 noi locuri de muncă au fost create în cadrul acestor proiecte. De asemenea, 3 produse locale noi au fost înregistrate. Valoarea totală a contribuției Uniunii Europene a fost de circa 300 mii Euro iar contribuția beneficiarilor a fost de circa 116 mii Euro.
— Cum sunt selectate și implicate comunitățile locale în activitățile desfășurate de către grupurile de acțiune locală?
— La etapa de constituire a unui GAL au loc activități de identificare a comunităților care vor să facă parte dintr-o asemenea structură astfel este definit teritoriul GAL. Teritoriul trebuie sa fie constituit din cel puțin trei localități, sate, comune, orașe învecinate. Populația teritoriului GAL trebuie să fie mai mare de 10 mii de locuitori. În componența unui GAL pot intra sate, comune dar și orașe care au până la 10 mii de locuitori. Astfel procesul de implicare în GAL este o decizie benevolă a unei comunități, care își exprimă acordul de a fi parte a unui GAL prin Decizia Consiliului local. Totodată, dacă un GAL deja există și este o solicitare din partea unei localități de a se alipi la GAL atunci se respectă aceiași procedură. Localitatea trebuie să facă o adresare către GAL și să își exprime interesul și voința de a fi parte a GAL. Procedura de aderare la un GAL este stabilită prin Legea 50/2021 cu privire la grupurile de acțiune locală.
— Care sunt principalele provocări cu care se confruntă GAL în implementarea proiectelor lor și cum sunt abordate acestea?
— Principale provocări ale GAL-urilor sunt interne și externe. Provocările interne se referă la experiența mică și capacitatea insuficientă în ceea ce ține de funcționarea GAL, insuficiența resurselor umane, menținerea parteneriatului și aspectele procedurale în organizarea concursurilor de proiecte. Pe de altă parte, GAL se confruntă și cu provocări externă. Acestea se referă la resursele financiare limitate disponibile și potențiale pentru a fi atrase în comparație cu necesitățile de dezvoltare locală existente în spațiul rural. În acest sens, Programul și-a propus să contribuie pe de o parte la consolidarea instituțională a GAL-urilor din cele două regiuni și oferă, prin companiile contractate, consultanță, asistență și suport instituțional. De asemenea, Programul a oferit și va oferi așa cum am menționat anterior, suport financiar prin granturi pentru implementare proiectelor și priorităților de dezvoltare rurală. Considerăm, că GAL-urile consolidate instituțional vor putea atrage și alte resurse din fondurile naționale și internaționale pentru implementarea măsurilor și proiectelor prevăzute în strategiile de dezvoltare locală.
— Câte GAL-uri au fost constituite până la acest moment în regiunea Ungheni cu suportul Programului?
— Cu suportul Programului urmează pe parcursul acestui să fie constituite două GAL-uri noi. Dar, Programul a oferit asistență financiară prin două granturi a câte 50000 Euro. Beneficiarii direcți ai acestui suport au fost localitățile rurale din raionul Ungheni care fac parte din GAL „Movila Măgura” și GAL „Răzeșii Pyretusului”. Prin aceste granturi au fost sprijine intervențiile de dezvoltare rurală, inclusiv îmbunățățirea accesului la servicii publice și de creare a locurilor de muncă despre care am menționat mai sus.
— Planifică echipa Programului să extindă rețeaua de GAL-uri în regiunea Ungheni?
— Da. Programul a lansat de curând activitățile de asistență pentru comunitățile rurale din regiunea Ungheni care are drept scop revitalizarea și crearea a cel puțin două noi GAL. Astfel cele 28 comunitățile rurale, inclusiv orașul Cornești care încă nu sunt parte a unui GAL vor avea posibilitatea să beneficieze de asistența din partea experților Rețelei Naționale pentru Dezvoltare Rurală, contractată de Program. În acest sens se vor realiza activități de identificare a comunităților membre ale celor două noi GAL. După stabilirea membrilor GAL se vor realiza acțiuni de mobilizare a comunitară și de creare a comitetelor de constituire GAL. Cu suportul acestor comunitate se vor elabora strategiile de dezvoltare locală. Experții contractați vor acorda asistență în elaborarea documentație pentru înregistrarea oficială a GAL-urilor. Tot ei vor realiza un șir de instruiri pentru consolidarea instituțională a GAL-urilor. Nu în ultimul rând GAL-urile noi vor fi asistate să lanseze concursuri de proiecte, să selecteze și să finanțeze micro-proiecte de dezvoltare locală. Valoarea granturilor pe care le vor acorda noile GAL va fi de circa 20 000 USD. Rezultatul așteptat al acestei asistente este ca în regiunea Ungheni să fie încă două noi GAL-uri funcționale iar întreg teritoriul regiunii, cu excepția mun. Ungheni să facă parte dintr-un GAL.