Începând cu 1 iulie 2020, urmează să fie stabilită vârsta de pensionare pentru judecători – 50 de ani și șase luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Ulterior, în fiecare an, vârsta de pensionare pentru magistrați se va majora cu jumătate de an, până la atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani, în 2045. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat de Guvern miercuri, 13 mai, transmite IPN.
Potrivit proiectului, începând cu 1 iulie 2020, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puțin 20 de ani și jumătate și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani. Ulterior, în fiecare an vechimea generală și vechimea în muncă în funcție de magistrat se majorează cu șase luni anual, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.
Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că scopul proiectului constă în unificarea condițiilor de pensionare.
Proiectul urmează să fie examinat și de Parlament.
În prezent, legislația prevede că judecătorul care a atins vârsta de 50 de ani şi are o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani calendaristici, dintre care cel puţin 12 ani şi șase luni în funcţie de judecător, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în mărime de 55% din salariul lui mediu, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani – încă 3%, dar în total nu mai mult de 80% faţă de salariul său mediu, ţinându-se cont de indexarea salariului.