„Vă spun pe scurt ce mi s-a întâmplat. Sunt mamă a trei copii. Am fost căsătorită cu tatăl lor mai bine de 10 ani. Cum s-a ajuns ca o asemenea căsnicie fortificată de trei copii să se prăbușească este o poveste lungă. În mod normal, cu trecerea anilor, o familie devine mai puternică, la noi s-a întâmplat invers. S-a destrămat pietricică cu pietricică. Am iertat mult în cei 10 ani, am făcut cedări… Infidelitatea este motivul oficial al despărțirii, am ajuns să trăim separat. Aveam majoritatea lucrurilor la el. Într-o zi l-am contactat și am stabilit să mă duc să-mi iau bagajele. Când am intrat în casa, unde am locuit mulți ani ca o familie, am găsit o altă femeie. Am încercat să nu-i dau importanță, însă nu m-am abținut. Am fost provocată să apelez la violență, chiar dacă acum îmi dau seama că violența nu se justifică sub nicio formă. Datorită acestui comportament neadecvat, am fost catalogată de organele de drept ca agresoare. Trei luni de vară am fost nevoită să port la picior o brățară electronică de monitorizare. Cumva ironic, acestei perioade îi spun «vara în care nu am putut purta fustă și pantaloni scurți». Brățara mi-a provocat multă incomoditate, însă până la urmă efectul a fost benefic. Am meditat zile și nopți la comportamentul meu. M-am gândit la ce este mai rău, că aș fi putut să fiu decăzută din drepturile părintești, iar asta ar fi fost cea mai dură pedeapsă pe care nu cred că aș fi putut-o duce. Acum sunt o fire mult mai calmă și nu cad pradă provocărilor. Am putut face această schimbare de comportament, fiindcă am avut parte de o lecție ce a durat 3 luni, fără repaus”.
Este confesiunea făcută reporterului „Unghiul” de către o femeie din raionul Ungheni, care s-a ales cu statutul de agresoare și a purtat în anul 2021 o brățară electronică. Cel protejat era fostul soț. Să poarte brățări electronice agresorii sunt obligați de către instanța de judecată, care emite o ordonanță de protecție în privința persoanelor agresate. În privința fostului soț al acestei femei la fel a fost emisă o ordonanță de protecție, iar el a purtat, de asemenea, un dispozitiv electronic care îl avertiza când fosta soție se apropie de el la o distanță mică.
Monitorizarea electronică ajută la reabilitarea agresorilor
Cazul a fost gestionat și monitorizat de Biroul de Probațiune Ungheni. „Asupra acestui caz, dar și asupra celorlalte care le avem în evidență, consilierii de probațiune au oferit consiliere psihologică atât agresorului, cât și victimei. În perioada de trei luni, cât am monitorizat acest caz, persoanele implicate au manifestat un comportament manierat și adecvat. Nu am înregistrat încălcări. De aici putem concluziona că agresorul și-a învățat bine lecția, își poate controla și gestiona mai bine stările de agresiune. De atunci și până în prezent aceasta familie nu s-a mai aflat în vizorul Inspectoratului de Poliție Ungheni sau al Biroului de Probațiune Ungheni”, ne-a declarat Irina Șișcanu, șefa Biroului de Probațiune Ungheni.
Ea spune că în anul 2022 în Republica Moldova au fost înregistrați 561 de agresori familiali, dintre care 21 sunt femei. 643 persoane au fost victime – numărul victimelor este mai mare decât cel al agresorilor, deoarece comportamentul unui agresor se poate răsfrânge asupra mai multor persoane. „În raionul Ungheni avem 35 de persoane care au purtat echipament pentru monitorizarea electronică pe parcursul acestui an. Suntem pe locul trei după Chișinău și Nisporeni”, a adăugat Irina Șișcanu.
Ce pedeapsă riscă un agresor în Republica Moldova
Pentru a afla ce riscă un agresor care recurge la violența fizică, l-am contactat pe Oleg Iurie, șef al Sectorului de Poliție nr.1 al Inspectoratului de Poliție Ungheni. Potrivit lui, se apică sancțiuni în conformitate cu art. 78 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, numit „Vătămarea integrității corporale”. Acest articol prevede că „maltratarea sau alte acţiuni violente care au cauzat vătămare neînsemnată a integrității corporale se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional de la 5 la 10 zile”. Pentru „vătămarea intenţionată uşoară a integrităţii corporale care a provocat o dereglare de scurtă durată a sănătăţii sau o pierdere neînsemnată, dar stabilă, a capacităţii de muncă”, prevăzută de același articol, se aplică o amendă de la 30 la 45 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional de la 10 la 15 zile.
Dacă agresorul comite un act de violență în familie atunci el va fi pedepsit conform articolului 78 prim, precizează Oleg Iurie. „Maltratarea sau alte acţiuni violente, comise de un membru al familiei în privinţa altui membru al familiei, care au provocat vătămare neînsemnată a integrităţii corporale se sancţionează cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore sau cu arest contravenţional de la 7 la 15 zile”, ne-a mai informat șeful Sectorului de Poliție nr.1 al Inspectoratului de Poliție Ungheni.