Anual, în Republica Moldova se înregistrează 10-15 cazuri de intoxicaţii cu vapori de vopsea. În perioada anilor 2016-2020, au avut loc peste 70 de astfel de intoxicaţii, dintre care 14 -20% copii, în cazul cărora nu se exclude plumbul în calitate de factor etiologic, cu potenţial risc asupra sănătăţii umane. Anul curent, au fost raportate 7 cazuri de intoxicaţii provocate cu vapori de vopsea, inclusiv a fost afectat un copil. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, marcată în perioada 24-30 octombrie, transmite IPN.
Republica Moldova este una din țările în care nu se prevede controlul obligatoriu din punct de vedere juridic asupra producției, importului, vânzării și utilizării vopselelor cu plumb și a materialelor de acoperire similare. Dar, în viitorul apropiat, se preconizează aprobarea Regulamentului sanitar pentru limitarea plumbului în vopsele și materialele de acoperire similare, elaborat de către ANSP în comun cu autoritățile cointeresate în acest domeniu, precizează un comunicat de presă al instituției.
În această săptămână, au loc activități de conștientizare a necesității eliminării globale a vopselelor cu plumb prin intermediul măsurilor de reglementare. În pofida faptului că există o recunoaștere largă a efectelor nocive ale plumbului și multe țări au luat măsuri de reglementare a plumbului în vopsele și materiale de acoperire similare, expunerea la plumb, în special a copiilor, rămâne o preocupare cheie pentru furnizorii de servicii medicale și specialiștii din domeniul sănătății publice din întreaga lume.