Cetățenii Republicii Moldova vor putea să-și vândă sau să cumpere o mașină fără a se deplasa la subdiviziunile Agenției Servicii Publice. Acest lucru va putea fi făcut online. Astfel, contractul de vânzare-cumpărare a vehiculului va fi generat automat, în format electronic, fiind disponibil spre accesare din MCabinet. Totodată, certificatul de înmatriculare provizoriu, în format electronic, pe numele noului proprietar va putea fi obținut imediat după validarea tranzacției de către ASP, transmite IPN.
Potrivit ASP, la această etapă de implementare a serviciului, în calitate de vânzător poate fi o persoană fizică sau juridică, care deține în proprietate un vehicul sau un reprezentant împuternicit prin MPower de către proprietar. În calitate de cumpărător, deocamdată poate fi doar o persoană fizică. O condiție este ca mașinile să aibă plăcuțe de înmatriculare de tip nou și să nu aibă interdicții și restricții. Numerele mașinii nu pot fi schimbate.
Suma tranzacției nu trebuie să depășească 50 de salarii pe economie, ceea ce pentru anul 2024 reprezintă 685 de mii de lei, sumă care poate varia în funcție mărimea salariului mediu pe economie.
Contractul de vânzare-cumpărare a vehiculului se va genera automat, în format electronic, fiind disponibil spre accesare din MCabinet. Certificatul de înmatriculare provizoriu, în format electronic, pe numele noului proprietar va putea fi obținut imediat după validarea tranzacției de către ASP (în termen de cel mult o zi lucrătoare) și accesat din MCabinet sau din aplicația EVO.
„Serviciul pe care noi astăzi îl prezentăm are un element inovator, comparativ cu celelalte 43 pe care le avem deja disponibile. Este primul serviciu electronic în Republica Moldova care implică o tranzacție. Dacă în serviciile existente astăzi, o bună parte – oferirea de informații, documente confirmative, extrase, cazier judiciar – în cazul serviciului are loc o tranzacție de la distanță. Transcrierea, vânzarea automobililor în complet practic online nu există ca serviciu nici măcar în jumătate din statele europene”, a declarat directorul ASP, Mircea Eșanu, la evenimentul de lansare a serviciului.
„Ceea ce este foarte important de menționat este că accesul la aceste servicii și accesul la informații publice nu poate fi posibil fără acces la identitatea digitală. Acesta se face prin semnătura electronică. Respectiv, semnătura electronică, deținerea acesteia în orice formă este ea în prezent și în formatul pe care ne angajăm să îl punem la dispoziția cetățenilor – este cheia de acces la aceste servicii. Pentru a accesa serviciile, încurajăm toată lumea să obțină semnătura electronică. În prezent avem deja 200 de mii de semnături active”, a declarat directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Nicoleta Colomeeț.