„Datorită vaccinării, variola, poliomielita, dar și alte boli au dispărut din regiunea europeană, iar Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei datorită ratei înalte de vaccinare. Aceste date ne demonstrează încă o dată puterea vaccinului și siguranța pentru o viață lungă pentru toți. Din păcate, nivelul de vaccinare a copiilor în Republica Moldova a scăzut însă în ultimii ani și sunt necesare eforturi suplimentare pentru a atinge acoperirea de 95 % cu vaccinurile incluse în Programul Național de Imunizări (PNI). UNICEF Moldova depune eforturi pentru a asigura țara cu vaccinuri sigure și eficiente. Doar în 2021, UNICEF a procurat 2,3 miliarde de doze de vaccinuri la nivel mondial, care protejează copiii împotriva diareei, rujeolei, pneumoniei, poliomielitei, tetanosului, tuberculozei și a altor boli.”, declara într-o conferință de presă din luna aprilie a acestui an Angela Capcelea, ofițer sănătate, UNICEF Moldova.
Ce este un vaccin?
Vaccinul, ne spune Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, este un produs medicamentos biologic la inocularea lui în sânge are un singur efect – să dea un răspuns imun ca mai apoi să avem o protecție imună dobândită la un anumit agent patogen.
Ce conține un vaccin?
După conţinutul biologic vaccinurile sunt cele care au în componență; microorganisme vii atenuate; microorganisme inactivate; componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic; proteine recombinate; anatoxine, iar în cazul celor anti COVID-19 s-a luat un fragment molecular.
Cum acționează un vaccin?
Oamenii, în primul rând, trebuie să cunoască că nici un vaccin nu are ca reacție adversă sterilitatea, căderea părului, vaccinul nu ucide, precizează Oleg Belbas. Orice infecție provoacă sistemul imun, care memorează prin macrofagii care îi elimină acțiunea unui agent patogen și în cazul când în organism nimerește peste o perioadă un oarecare agent patogen la care noi deja am fost imunizați, anticorpii reacționează ca niște militari, apărându-ne.
12 vaccinuri obligatorii sunt în țara noastră
Republica Moldova ca orice stat din lume are un Program Național de Imunizare, care conține 12 vaccinuri obligatorii. Acestea sunt împotriva: Hepatitei B, Poliomielitei, Difteriei, Tetanosului, Pertussis (tuse convulsivă), Pneumococului, Rujeolei, Rubeolei, Oreionului, Hemofiliusului de tip B, Tuberculozei, Rotavirusului. Foarte curând va fi introdus și cel de-al treisprezecelea. E vorba de HPV, virusul Papiloma uman, care a fost identificat în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Din vaccinurile neobligatorii fac parte cel împotriva Rabiei, Antigripal și antiCOVID-19.
În cazul în care o persoană are contraindicație pentru vaccinare trebuie să prezinte confirmare de la medicul specialist, nu de la medicul de familie, precizează șeful de la Centrul de Sănătate Ungheni, Oleg Belbas. În continuare dânsul specifică că pacientul poate avea contraindicație pentru un vaccin, dar nu pentru toate. Nu s-a întâlnit reacții adverse de la cel împotriva Hepatitei B sau Rotavirus.
85-90 % este o rată înaltă de vaccinare
La moment în Ungheni cea mai înaltă la vaccinare este înregistrată la copiii de până la un an – 98%. La celelalte tipuri avem următoarea statistică: 68,6% la tuberculoză, 69% – Hepatita B, 76 % – poliomielită, 73% – difterie, tetanus, pertussis, 74% – pneumococ. HPV este 1% din 36,6% cât ar trebui să fie pe raion. În 2006 când a apărut vaccinul dat în Moldova trebuia să plătești ca să te imunizezi, acum e gratis.
Situația în raionul Ungheni nu este bună, declară Oleg Belbas. De aceea, dânsul împreună cu specialiștii în sănătate publică roagă ca toată populația raionului Ungheni să se imunizeze, pentru că doar așa putem preveni boli cu urmări nefaste.
Menționăm că, statul garantează cetățenilor țării accesul gratuit la serviciile de imunizare. La fel, și refugiații din Ucraina au acces la vaccinuri, conform Calendarul național de imunizare, și la cele împotriva COVID-19.În anul 2021, din resursele bugetului de stat au fost alocate circa 15 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinurilor incluse în PNI, iar pentru anul 2022, în acest scop, sunt planificate peste 16 milioane de lei.
Din istoria vaccinului
Edward Jenner este considerat a fi „părintele“ vaccinologiei, după ce a inoculat unui băiat de 13 ani virusul variolei bovine în 1796. Inovaţiile lui Edward Jenner au început cu utilizarea cu succes, în 1796, a „materialelor“ din variola bovină, pentru a crea imunitate pentru variolă, ceea ce a făcut ca această metodă să se răspândească.
Vaccinul creat de Louis Pasteur în 1885 împotriva rabiei a fost următorul care a determinat un impact important(1). În 1896 este dezvoltat cu succes vaccinul împotriva holerei, tot de către Pasteur(4). Prin munca sa pentru atenuarea bacteriei holerei de pui, Pasteur a conturat concepte care s-au dezvoltat apoi timp de 40 de ani – atenuare, virulenţă reînnoită şi, cel mai important, necesitatea de a înlocui vaccinarea de la persoană la persoană sau de la animal la animal cu ceva mai consistent, mai sigur şi mai puţin probabil să transmită alte boli. Acest moment a coincis cu începuturile bacteriologiei, ceea ce a însemnat dezvoltări rapide în acest domeniu – antitoxine, vaccinuri contra difteriei, tetanosului, antraxului, ciumei, febrei tifoide, tuberculozei şi multe altele au fost dezvoltate de-a lungul anilor ’30(6,7). În 1952, Jonas Salk şi echipa sa de cercetare de la Universitatea din Pittsburgh au dezvoltat primul vaccin eficient împotriva poliomielitei. Numeroase studii au demonstrat că vaccinul este eficace împotriva mai multor tipuri de poliovirus. Trei ani mai târziu, în 1955, a început o campanie uriaşă de vaccinare a copiilor împotriva poliomielitei, având ca rezultat o scădere dramatică a cazurilor în următorii ani. În 1961, în SUA mai existau numai 161 de cazuri de poliomielită. În 1994 a fost eradicată poliomielita din America, iar în 2002 este eliminată din Europa. În prezent mai sunt cazuri de poliomielită doar în Pakistan şi Afganistan (Sursa: medichub.ro).