Vrem noi sau nu vrem, vine 1 septembrie. Dacă mai înainte această zi era așteptată ca o sărbătoare, acum părinții sunt chinuiți de faptul că nu cunosc ce se pregătește pentru copii la grădinițe, cum va fi organizată activitatea acestor instituții.
Mereu grăbit, mereu alergând, energicul și tânărul viceprimar al municipiului Ungheni, Dionisie Ternovschi, m-a trimis… pe site-ul primăriei, dar acolo, din păcate, am găsit doar informații conform cărora au fost examinate cererile părinților pentru înscrierea copiilor în instituțiile preșcolare.
Angajații grădinițelor ar trebui să știe ce și cum. Nu, spun ei, nu avem informații și nu știm nimic. Îmi rămâne ultima instanță. Și cine este ultima instanță din Ungheni? Așa este, primarul Alexandru Ambros. „Până în prezent, există doar presupuneri despre cum și când vor funcționa grădinițele. Totul va fi clar atunci când Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) va lua o decizie. Există recomandări, dar nimic concret în ele. Ședințele comisiei au loc în mod regulat, cea mai recentă a fost la 31 iulie și nu s-a vorbit nimic despre grădinițe. Totul depinde de cum se va dezvolta situația epidemiologică, iar în Ungheni se înrăutățește, ieri (conversația a avut loc pe 4 august – nota autorului) au fost 5 cazuri. Comisia Națională va lua o decizie, iar noi, ținând cont de ea, vom adopta propria noastră decizie, fără a depăși împuternicirile acesteia”, a spus primarul.
Maria Filimon, specialist al Direcției Educație a raionului Ungheni, a explicat că acum se lucrează la această problemă, conducându-se de Instrucțiunile pentru pregătirea deschiderii și reluării activității instituțiilor de învățământ timpuriu în contextul pandemiei COVID-19, aprobat prin Hotărârea CNEPS nr. 21 din 24.07.2020. Urmează o muncă de pregătire imensă, la finalizarea acesteia va fi necesar să se pregătească Raportul de autoevaluare privind pregătirea pentru redeschidere a instituției de educație timpurie, coordonat și aprobat de serviciile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Dacă citim Instrucțiunea, în cele 17 puncte ar trebui să fie descris absolut tot. Aici e vorba și de repararea, curățarea generală, deratizarea și dezinfectarea întregului teritoriu, a spațiilor și suprafețelor, echipamentelor/inventarului, inclusiv a celui de joc, jucăriilor și materialelor didactice; furnizarea cantității necesare de săpun lichid, detergenți și dezinfectanți pentru igienizarea și dezinfectarea terenurilor și a încăperilor, precum și echipamentului de protecție personală (măști, mănuși, halate, viziere – dacă este necesar), termometrelor fără contact pentru termometria copiilor și a personalului. Conform documentului, grădinițele se vor deschide pe etape, inițial va fi admis un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani și câte 10-12 copii de 4-6 (7) ani, în funcție de suprafața grupei, dar nu mai puțin de 4 m. p. pentru 1 copil. În faza inițială, grupele vor fi completate cu copii cu vârste cuprinse între 4-6 (7) ani. Pe măsură ce situația epidemiologică din comunitate se îmbunătățește, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani pot fi, de asemenea, admiși. Frecventarea instituției de către copii poate fi împărțită în schimburi în timpul zilei (de exemplu, dimineața – jumătate din copiii grupei, după-amiaza – cealaltă jumătate) sau al săptămânii (de exemplu, în zilele pare – un grup de 10-12 copii, în zilele impare – un alt grup de 10-12 copii) sau 10-12 copii timp de 2 săptămâni la rând și alți 10-12 copii – alte 2 săptămâni. Și multe, multe altele ce trebuie să decidă fondatorii și administrația instituției.
Cum toate acestea vor fi acceptate de părinți este greu de spus, pentru că acum multe persoane își lasă copiii de vârstă preșcolară cu frații și surorile lor mai mari.