Traficanții folosesc platforme online, social media și dark web pentru a aborda, exploata și controla copiii. Utilizarea nesupravegheată a internetului și a rețelelor sociale de către minori adesea îi poate expune riscului traficării. Doar de la începutul acestui an, echipa de asistență a copilului din cadrul Centrului Internațional „La Strada” a oferit asistență în 39 de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor, dintre care trei cazuri de trafic de copii în scop de exploatare sexuală și trei cazuri de exploatare sexuală online, transmite IPN.
Centrul La Strada menționează că una din trei victime ale traficului de persoane la nivel global este un copil. Potrivit datelor internaționale copiii reprezintă o proporție semnificativă a victimelor traficului la nivel mondial, fetele fiind afectate în mod disproporționat. „Nu neglijați niciun copil în lupta împotriva traficului de ființe umane” este sloganul Campaniei internaționale din acest an dedicate Zilei mondiale împotriva traficului de persoane.
În ceea ce ține de cele 39 de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor, cinci dintre victime sunt fete și una – băiat. Vârsta acestora este între 13 și 17+ ani. Copiii sunt din diferite regiuni ale țării, atât din nord și centru, cât și sud. În unul din cazuri, minora fiind în relații conflictuale cu mama (aceasta s-a recăsătorit și minora nu putea accepta noul statut familial), deseori pleca de acasă la prietenele sale unde își petrecea majoritatea timpului.
A făcut cunoștință cu un tânăr de 24 de ani prin intermediul prietenilor comuni. La scurt timp, aceasta i-a propus să fie într-o relație de iubire. Fiind la prima experiență, minora s-a îndrăgostit rapid de bărbat, chiar dacă acesta era mai mare decât ea. Bărbatul făcea abuz de alcool și droguri și deseori îi propunea minorei să consume împreună cu el. Ulterior, acesta a determinat minora să întrețină cu el relații sexuale. Chiar dacă fata inițial avea frică să înceapă viața sexuală, fiind îndrăgostită și nedorind să-l supere pe partener, a acceptat propunerea.
La scurt timp, bărbatul i-a propus să facă video în timpul relațiilor sexuale, spunându-i că acestea vor fi doar pentru el și minora a acceptat. Apoi, influențând psihologic minora și punându-i la dispoziție droguri, consumându-le împreună cu ea, făptuitorul se folosea de starea de ebrietate narcotică a fetei, filma actul sexual în forme extrem de perverse și ulterior expedia/vindea secvențele video prin intermediul paginilor de socializare persoanelor necunoscute, fapt pentru care percepea taxe sub formă de depuneri pe carduri bancare, emise pe numele mai multor persoane.
„În context, reiterăm că traficul de copii este o crimă și o încălcare gravă a drepturilor omului care presupune exploatarea minorilor în diferite moduri. Copiii vulnerabili pot fi expuși la diverse forme de exploatare, inclusiv, muncă forțată, exploatare sexuală, cerșetorie, furt, căsătorie, adopție ilegală și alte infracțiuni”, menționează Centrul La Strada.
Anual, la 30 iulie este marcată Ziua mondială împotriva traficului de persoane, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite prin Rezoluția 68/192 în 18 decembrie 2013.