Pe 1 aprilie curent, ziarul „Unghiul” a scris despre dorinţa unor locuitori ai satului Petreşti de a se conecta la apeductul local, dar, cu toate acestea, problema a fost abordată din nou. Cică, aţi scris bine, însă gospodăriile doritorilor de a avea apă, care au plătit câte 700 de lei, aşa şi nu au fost conectate.
Atunci am vorbit cu administratorul ÎM „Servicom”, Serghei Nesteriuc, despre faptul că sunt tărăgănări din cauza condiţiilor climaterice, însă îndată ce timpul va permite, vor începe lucrările. Dânsul a spus cu destulă încredere că toţi doritorii vor avea apă, ce-i drept, ar fi fost mai puţini de 10. Atunci s-a menţionat că dorinţa de a avea apă în casă costă scump, cel puţin 5000 de lei.
De data aceasta, Serghei Nesteriuc a spus că nu s-a adresat nimeni la întreprindere, chiar dintre cei care atunci doreau să se conecteze la apeduct. Interlocutorul presupune că oamenii, poate, aşteaptă să fie conectaţi gratis, şi, din câte ştie, nici proiectul nu există. El a mai spus că au autorizare de funcţionare a apeductului, ce-i drept, cum tratau apa „manual” aşa o şi tratează şi, probabil, nici nu vor reuşi în viitorul apropiat să procure o instalaţie pentru tratarea permanentă a apei. Atunci când cursul euro era de 16 lei, această instalaţie ar fi costat un milion de lei.
Primarul comunei Petreşti, Serghei Gorea, a spus că vinerea trecută s-a întâlnit cu locuitorii părţii de sat numite „Finlanda” anume în această privinţă. Urmează de văzut dacă este apă în fântâna din apropierea fostei ferme, deoarece în izvoarele de unde se pompează apă este puţină. De bani deocamdată nu ar fi vorba, trebuie de găsit apă, fiindcă în toate fântânile cu fiecare an e tot mai puţină. Prin urmare, înainte de a investi banii trebuie de văzut ce rezerve de apă sunt şi care e calitatea ei.
Locuitorii din Mănoileşti, care nu mai au griji legate de conectarea la apeduct, sunt indignaţi de faptul că un metru cub de apă îi costă foarte scump. Vedeţi, voi, cei de la Ungheni, plătiţi mai puţin de 6 lei, pe când noi, la Mănoileşti, peste 15.
Potrivit primarei comunei în cauză, Valentina Grosu, înainte de a aproba tarifele la şedinţa consiliului local, acestea au fost calculate în conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate şi au ieşit 15 lei. Potrivit primarei, dacă în comuna Mănoileşti, în satele Floriţoaia Veche şi Unţeşti vor fi mai mulţi consumatori conectaţi la apeduct, atunci tariful se poate reduce.
Câţi consumatori sunt aici în prezent, ce cheltuieli suportă ÎM „Apă comuna Мănoileşti” l-am întrebat pe administratorul Grigore Popa care a promis să telefoneze. Acum tot aştept.
În ce constă metodologia de calculare a tarifelor ne explică Legea nr. 303 от 13.12.2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare – acestea sunt cheltuielile efectuate în scopul captării, tratării, retribuiri muncii, transportului, înmagazinării şi distribuirii apei potabile, epurării şi evacuării apelor uzate şi multe altele. În conformitate cu legea, „tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare prestat de operatori la nivel de sat şi comună sunt examinate şi aprobate de consiliile locale respective, sunt publicate în mass-media locală şi sunt afişate la sediile operatorilor”. Cu regret, în ziarul local nu am văzut nicio informaţie de acest fel.