Uniunea Pensionarilor acuză guvernarea de indiferență față de problemele materiale și socio-medicale ale pensionarilor, calificând inacțiunile guvernaților drept „un adevărat genocid”. Ei spun că partidele politice s-au compromis. De aceea, consideră reforma clasei politice o necesitate. Potrivit Uniunii Pensionarilor, reforma poate fi făcută doar prin alegeri parlamentare anticipate, așa ca să fie dată undă verde acelor partide care încă nu și-au pierdut încrederea în fața poporului.
Într-o conferință de presă la IPN, Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor, a declarant că mii de pensionari au o pensie sub coșul minim de consum. Republica Moldova se află într-o criză politică, economică și sanitară, fapt care nu trebuie ignorat. E nevoie de o guvernare onestă, responsabilă și, obligatoriu, pro-europeană. Pensionarii sunt siguri că aceste trăsături pot fi găsite în echipele Platformei DA și PAS, a spus președintele Uniunii Pensionarilor.
Victor Leancă a menționat că una din problemele cu care se confruntă pensionarii ține de pensiile mici. E nevoie urgent de modificat legislația pentru ca pensiile să poată fi indexate și în acest an.
Vlad Lupașcu, vicepreședinte al Uniunii Pensionarilor, a remarcat că politicul s-a compromis definitiv la capitolul ajutorarea pensionarilor. Campania electorală abundă în promisiuni și planuri mărețe, uitate imediat după alegeri. În opinia sa, e necesar să fie creat un fond național de ajutorare a pensionarilor.
Boris Carandiuc, ex-deputat, a menționat că principalele doleanțe ale oamenilor în etate țin de sănătate, starea materială (pensia) și cum ies din iarnă (încălzirea). Boris Carandiuc a susținut necesitatea elaborării unui program național, care să asigure rezolvarea măcar a acestor probleme. Pentru aceasta, e nevoie de un mediu legislativ bun, a spus ex-deputatul.
Ion Iliciuc, profesor, doctor habilitat în medicină, a menționat că în sistemul de sănătate moldovenesc se fură banii centralizat, iar pentru că s-a admis acest lucru, acum bătrânii nu pot fi tratați. El spune că, în spitale, spațiile care nu sunt folosite pot fi transformate în secții specializate unde, măcar pe timp de iarnă, să fie adăpostiți bătrânii care nu au ce mânca și care necesită îngrijiri medicale.
„În cea mai săracă țară sunt cele mai scumpe medicamente, iarăși din pricina corupției. La înregistrarea unui medicament se ia mită, dar pentru ca să-și întoarcă banii, el trebuie să aducă cele mai scumpe medicamente”, a mai spus Ion Iliciuc.
Pensionarii au dat citire unei declarații în care punctează îngrijorările și propun soluții pentru problemele vârstnicilor. Declarația va fi remisă autorităților.