Într-un interviu exclusiv, Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor, împărtășește viziunea despre rolul esențial al acestei organizații în promovarea diversității culturale globale. Cosma subliniază importanța contribuției Silviei Zagoreanu, șefa Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care aduce în atenția lumii valorile folclorice ale Moldovei. De asemenea, acesta vorbește despre proiectele în derulare, cum ar fi crearea unui centru folcloric la Ungheni, și despre impactul pe care Uniunea îl are asupra conservării și promovării tradițiilor culturale.
Misiunea Uniunii Mondiale de Folclor
Activitatea pe care o desfășoară Uniunea Mondială de Folclor este o modalitate de a prezenta valorile culturale deosebite ale unei țări prin ceea ce înseamnă tezaurul cultural. De ceva timp și Republica Moldova face parte din această uniune, grație Silviei Zagoreanu, șefa Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care la întrunirile noastre din Franța, Italia, Spania și alte țări ne vorbește despre zestrea folclorică a țării dumneavoastră. În cadrul acestor întruniri ne informăm despre ce valori și tradiții culturale are fiecare țară membră a UMF, ne împărtășim cu experiența și aspectele culturale.
Importanța legăturilor culturale spre drumul european
Este o bucurie pentru noi că am descoperit atâta tezaur, atâta bogăție în Republica Moldova și Români. Îmi place să spun că Moldova și România pe plan cultural vor sta mereu pe podium, căci acolo unde există o manifestare folclorică și nu există moldoveni sau români, s-ar paria că acea manifestare nu ar avea culoare. N-o spun eu, Dorel Cosma, dar o spun alții din afară țărilor noastre.
Perspectivele culturale ale Republicii Moldova
Fiți convinși că vom auzi despre artiștii din Moldova și despre acel tezaur cultural pe care îl posedă țara dumneavoastră, inclusiv municipiul și raionul Ungheni. Prin intermediul uniunii pe care o reprezint am descoperit un șir de artiști din Franța, Spania și alte țări, care au devenit parte a Uniunii Mondiale de Folclor. La inițiativa Silviei Zagoreanu aici la Ungheni va fi instituit un centru folcloric ce va reprezenta viața culturală a localităților din această regiune. Vom aștepta propuneri pentru a-i distinge pe cei care se remarcă în viața națională și internațională din domeniul folclorului.
Depozitarea folclorului internațional în cartea ,,Cafeneaua BC”
În calitate de jurnalist, am adunat o serie de materiale, am înregistrat o serie de interviuri în diferite limbi, cum ar fi, rusă, germană, italiană și engleză. Toate aceste interviuri am încercat să le traducem într-o limbă literară română. Am inclus în această lucrare 23 de interviuri, 23 de personalități ale lumii culturale pe care i-am întrebat, i-am documentat despre potențialul cultural pe care îl au și ce reprezintă el. Această carte reprezintă aspectul vieții culturale din diferite părți ale lumii, căci ce poate fi mai frumos decât viața culturală să fie văzută de cei care o trăiesc, de cei care o simt. Adică să aducem în fața scenei și a publicului cititor emoțiile. Mulți cred că marii actori ai lumii nu au emoții când vorbesc în față lumii, nu este adevărat. Cine spune că n-are emoții, înseamnă că nu este real. Toți au emoții, mai mari sau mai mici, dar emoția este importantă, pentru că trebuie s-o simțim noi, cititorii, noi, spectatorii. Numai prin colaborare și conlucrare pe acest segment, pe aceste dimensiuni culturale ne vom cunoaște mai bine, ne vom îmbogăți spiritual.