În ziua de 9 mai vom marca (marcăm) aniversarea a 70-a a unui eveniment, care a schimbat viețile europenilor în mod semnificativ, un eveniment, care a fondat comunitatea statelor, pe care astăzi o numim Uniunea Europeană. 9 mai a devenit Ziua Europei, ziua Declarației lui Robert Schuman, considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.
Uniunea Europeană a fost creată, pentru a se pune capăt numărului mare de războaie, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945). Începând cu anul 1950, țările europene încep să se unească, din punct de vedere economic și politic, în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pentru a asigura o pace durabilă. Cele 6 țări fondatoare sunt: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos (Olanda). În 1957 Tratatul de la Roma pune bazele Comunității Economice Europene (CEE), cunoscută și sub denumirea de „Piața Comună”.
Deceniile care au urmat au lăsat multiple amprente ale consolidării și modernizării infrastructurii UE, a statului de drept și protecției cetățeanului. Bineînțeles, nu fără dificultăți și obstacole generate de factori obiectivi și nu în ultimul rând de cei subiectivi. În continuare o să le exemplific prin dimensiunile crescânde ale UE:
1960-1969
Anii șaizeci sunt benefici pe plan economic și datorită faptului că țările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce, stabilind un control comun asupra producției de alimente. Ca rezultat beneficiază întreaga populație respectivă.
1970-1979
Danemarca, Irlanda și Regatul Unit aderă la UE la 1 ianuarie 1973, numărul statelor membre ajungând la 9. Prin intermediul politicii sale regionale UE începe să transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii, în zonele mai sărace. Crește influența Parlamentului European asupra afacerilor europene. Pentru prima oară, cetățenii europeni pot alege membrii acestuia prin vot direct.
1980-1989
În 1981, Grecia devine cel de-al zecelea stat membru al UE, fiind urmată, cinci ani mai târziu de Spania și Portugalia. În 1986 este semnat Actul Unic European. Este vorba despre un tratat, care pune bazele unui vast program pe 6 ani, destinat soluționării problemelor legate de libera circulație a mărfurilor în UE, dând astfel naștere „pieței unice”.
1990-1999
Odată cu căderea comunismului în Europa Centrală și de Est, țările europene devin vecini și mai apropiați. În 1993, pieței unice i se adaugă cele „4 libertăți”: libera circulație a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor. În acest domeniu s-au semnat încă 2 tratate:Tratatul de la Maastricht (1993) și Tratatul de la Amesterdam (1999). În 1995 UE primește 3 membri noi: Austria, Finlanda și Suedia. Comunicarea se face din ce în ce mai lesne pe măsură ce încep să fie folosite telefoanele mobile și internetul.
2000-2009
Euro este noua monedă de schimb pentru mulți europeni. Din ce în ce mai multe țări adoptă moneda euro. Diviziunile politice dintre estul și vestul Europei sunt, în sfârșit, înlăturate, odată cu aderarea la UE, în 2004, a nu mai puțin de 10 țări, urmate de Bulgaria și România în 2007. Tratatul de la Lisabona (2008), pune la dispoziția Uniunii Europene instituții moderne și metode de lucru mai eficiente. Totodată, trebuie de amintit, că Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa a eșuat, în urma respingerii prin referendum de către votanții francezi (29 mai) și olandezi (01 iunie) 2005.
2010-prezent
Criza economică globală lovește puternic Europa. UE ajută mai multe țări să facă față dificultăților și pune bazele așa-numitei „uniuni bancare” pentru a face sectorul bancar mai sigur și mai fiabil. În 2013 Croația devine al 28-lea stat membru UE. La alegerile europene din 2014, 2018, în Parlamentul European sunt aleși și deputați eurosceptici. În urma unui Referendum din 2016, în care 52% dintre alegătorii britanici au votat retragerea din Uniunea Europeană, oficial s-a realizat la 31 ianuarie 2020. În urma anexării Crimeii de către Rusia, se stabilește o politică de securitate în Europa. Creșterea extremismului religios în Orientul Mijlociu, și a războaielor în regiune a determinat numeroase persoane să-și părăsească țara natală și să se refugieze în Europa (Germania). UE în acest deceniu se confruntă nu doar cu dilema gestionării fluxului de migranți, ci și cu multe atacuri teroriste. Izbucnirea COVID-19 a accelerat răspândirea miturilor și dezinformării în jurul UE, provenind din diverse surse, atât din interiorul ei, cât și din afară (Rusia și China ș.a.). În aceste momente de criză, UE și statele sale membre colaborează și se susțin reciproc. La 23 aprilie, liderii UE au aprobat un pachet de 540 de miliarde EURO compus din 3 plase de siguranță pentru lucrători, întreprinderi și statele membre. Deasemenea, au convenit să acționeze în vederea instituirii unui fond de redresare economică.
Ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus, Comisia Europeană este alături și de țările Parteneriatului Estic și a realocat 140 de milioane EURO pentru cele mai imediate nevoi, inclusiv pentru Republica Moldova. Comisarul european pentru negocieri de vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Sunt vremuri foarte dificile nu numai pentru UE, ci și pentru țările partenere, precum R. Moldova. Trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai…”
UE va rezista! Va ieși și mai unită, mai puternică în urma acestei crize cu impact destul de negativ asupra vieții umane. Liderii UE, statele membre sunt capabile să continue fapta părinților fondatori: O Europă Unită, Pașnică și Prosperă.