Omagierea Marii Uniri de la 1918 și sărbătorirea Zilei Naționale a României, marcată de la 1990 încoace, la 1 decembrie, a adunat la Troița Martirilor Neamului un grup de ungheneni, care auvenit aici cu flori în mână și tricolorul în piept. Evenimentul a demarat cu un Te-Deum, oficiat de un grup de preoți ce fac parte din Protopopiatul Basarabiei în memoria înaintașilor noștri, care au realizat Unirea cum ar fi Ion Inculeț, Daniel Ciugureanu, Pantelimon Halippa și alți înaintași ai unirii.
Sărbătoarea a fost organizată de Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni, președinte Corneliu Prepeliță. Acesta a făcut o trecere în revistă a parcursului istoric a acestei date importante din viața poporului român. „Ziua Națională a României a fost sărbătorită în zile diferite. Spre exemplu, în perioada anilor 1860-1866, această zi a fost sărbătorită la 24 ianuarie. Ulterior din 1869 până în anul 1946 Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe data de 10 mai. Din 1946 această zi era sărbătorită pe 23 august, care are și o pată neagră în istoria noastră națională pentru faptul că a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov prin care teritoriul Basarabiei urma să fie anexat la Federația Rusă. Ziua Națională a României pe care o sărbătorim astăzi se oficializează din anul 1990 din data de 31 iulie când președintele de atunci, Ion Iliescu a semnat decretul ca această zi să fie consemnată pe 1 decembrie”, a menționat acesta.
Prezent a fost și primarul municipiul Ungheni, care a transmis felicitări tuturor românilor, urând un „La mulți ani!” sincer României, menționând următoarele: „Chiar dacă astăzi suntem aici într-un număr mic la acest eveniment de o mare importanță istorică și cu o mare încărcătură emoțională, căci fiecare din noi trăim încă, cu regret, că ne mai desparte ceva, că nu suntem uniți și integrați în totalitate. Vreau să vă felicit cu această sărbătoare importantă pentru fiecare dintre noi, pentru întreg poporul român. La mulți ani, Românie, la mulți ani, popor român!”.
Anatol Arhire, unul din militanții pentru demnitatea națională, a menționat despre acele acțiuni întreprinse pentru idealul national: „Eram rebel și nu numai eu, eram un grup de ungheneni care făcea traseul Ungheni-Chișinău și viceversa în timpul Mișcării de eliberare națională. Pe tot parcursul acestori ani s-a încercat ca Republica Moldova să se regăsească în acel spațiu firesc, adevărat, dumnezeesc de a reveni la patria-mamă, România. Am avut însă conducători care au știut bine să manipuleze, dar am avut și conducători care cu adevărat au ținut la acest adevăr, dar rezultatul zilei de astăzi este același. Primul lucru care trebuie să ne intre în cap este că în România viitorul este nelimitat”.
Cu unele relatări despre calea anevoiasă a Marii Uniri a venit și Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Ungheni. „Deși trecem prin timpuri complicate, sperăm ca România să renască ca Pasărea Pheonix din cenușă. Vreau să menționez că lupta pentru Marea Unire s-a dat nu doar acolo în munți, în România în anii 1917-1918, dar a avut loc chiar și aici la Ungheni. Ungheniul a fost prima localitate din Basarabia care s-a unit cu România. Aici s-au dus lupte cu acele trupe bolișevizate, au fost și jertfe de care nu știe nimeni, nimic”.
Unele reflecții despre această zi important le-a relatat și alți participanți la sărbătoare. „Este o zi deosebită, atât în calendar, cât și în sufletele noastre, pe care o așteptăm an de an. E regretabil că la o asemenea sărbătoare vine cam puțină lume, vin doar cei care gândesc și simt românește, spre marele regret o cotă mică fac acest lucru. Cred că are ceva la bază fenomenul acesta, dar totuși basarabenii n-au fost total lipsiți de gândire românească și așa cred că vor rămâne, procentul probabil se va mări, dar astăzi avem ce avem. Cetățenia română pe care a dobândit-o atâta lume a fost un vis, un scop până la urmă, fără de care probabil nu aveam viitor.
Eu sunt sigur că nu avem viitor fără o unire, fără o integrare europeană, alături sau in corpore cu România” a menționat Mihai, locuitor al municipiului Ungheni.
Evenimentul a culminat cu depunerea de flori la Troița Martirilor Neamului și cu o Horă a Unirii în care s-au prins toți participanții.