Sfârşit de an cu dificultăţi financiare pentru instituţiile de educaţie din raionul Ungheni. Nu toate liceele şi gimnaziile au făcut faţă cheltuielilor, aşa cum nu au avut bani de a realiza diferite proiecte investiţionale, de a îmbunătăţi condiţiile pentru elevi şi pedagogi. De altfel, cauza nu este doar bugetul auster, ci şi faptul că anumite transferuri au ajuns cu întârziere.
Unele licee au înregistrat datorii, de exemplu, la întreţinere. Liceul din Sculeni, până mai ieri avea o datorie la Întreprinderea Municipală „Aqua Sculeni” – 910 lei. „Vom achita toate datoriile foarte curând. Ele s-au acumulat pentru că transferurile întârzie, e și din cauza crizei care ne afectează. Dar ni s-au dat asigurări că anul bugetar va fi încheiat cu bine”, a spus contabila-şefă Tamara Rotari. În privinţa achitării salariilor pedagogilor, dânsa zice că nu au fost reţineri. La fel şi în cazul achitării facturilor pentru energia electrică. Totodată, au fost cheltuite surse financiare pentru reparaţia instituţiei, procurate computere pentru sala de informatică. În liceu învaţă 514 elevi, dintre care 179 sunt alimentaţi din contul instituţiei. Bugetul liceului constituie 4 mln. 597 lei.
La Stolniceni, directoarea gimnaziului, Angela Varzari, spune că sursele au fost la limită, dar datorii nu au înregistrat. Din cauza numărului mic de elevi finanțele sunt insuficiente pentru dezvoltare (bugetul se formează în dependenţă de numărul de elevi). Dânsa spune: „Am fi vrut să facem şi noi reparaţii sau să dotăm gimnaziul cu toate cele necesare, dar nu ne permitem”. Totuși aici ar fi rămas ceva bani în cont şi vor procura un computer şi un proiector, în valoare totală de 17 mii de lei. În gimnaziu învață 101 elevi, iar bugetul pentru anul 2015 a fost de 1 mln. 200 de mii de lei.
La Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din oraşul Ungheni pedagogii au primit salariile lună de lună, nu au fost admise întârzieri. Aceasta a comunicat-o directorul instituţiei, Valeriu Primac. Însă au datorii la apă, circa 30 de mii de lei. „Din septembrie nu am achitat factura pentru apă, doar zilele acestea am putut stinge datoria. Am avut şi datorii faţă de agentul economic care a realizat proiectul de eficienţă energetică a instituţiei”, zice Primac. Chiar şi aşa au planificat achiziţionarea a şapte computere pentru cabinetul de informatică, doar că deocamdată nu au primit sursele necesare. În anul curent aici însă au reuşit să facă unele achiziţii – o tablă interactivă, să doteze cu mobilierul necesar două săli de clasă din treapta primară. Bugetul instituţiei, în care studiază 784 de elevi, este de 7 mln. 400 de mii de lei.