Inițiativele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării se țin lanț. După introducerea obligativității deținerii masteratului pentru profesorii care predau în clasele liceale, după instituirea moratoriului pe optimizarea școlilor urmează posibilitatea de a introduce uniformele școlare și un nou obiect de studiu în clasele I și V – educația digitală și robotică.
Pentru a părea cât mai echidistanți și imparțiali, dar și pentru a sesiza opiniile cetățenilor cu privire la uniformele școlare, cei de la minister au aplicat și un chestionar atât online cât și pe hârtie, ce nu conținea de altfel nicio întrebare ce ar face referire la cheltuielile ce trebuie să le suporte părinții.
Echipa ziarului ”Unghiul” a încercat să afle părerile actorilor direct implicați – cadre didactice, părinți și elevi din Ungheni – despre o eventuală introducere a uniformelor școlare și costurile achiziționării lor. „M-ar interesa, dacă ar fi la un preț rezonabil. La salariile noastre, nu cred că fiecare ar putea să cumpere o uniformă, mai ales dacă ai 2-3 copii la școală. La moment ne costă aproape 2000 lei echipamentul (ghiozdan și restul)”, a spus Olga Rotaru, mamă a unui elev de clasa a IV-a. Giorgiana, elevă la liceu, mărturisește că părinții ei au cheltuit pentru anul de studii 2017–2018 la 1 septembrie circa o mie de lei. În continuare ea adaugă că nu e împotriva uniformelor, dar, dacă e să fie achiziționate în totalitate de părinți, atunci nu e de acord fiindcă asta ar însemna cheltuieli în plus.
Pe de altă parte, Roza Furtună Ilica, director-adjunct treapta primară la LT ”Mihai Eminescu”, contraargumentează: ”Nu cred că ar depăși costul celorlalte hăinuțe procurate. De exemplu, blugi, pulovere, sacouri, fuste ș.a. Atunci și pentru uniforme ar fi o soluție. Cred eu că dacă ai 2 uniforme e soluția ideală. Așa am avut și eu când eram elevă. Dar părinții care au mai mulți copiii și nu pot să-și permită mai multe uniforme, le utilizează de la un copil la altul, atunci când sunt dintr-o stofă calitativă, ele se păstrează foarte bine. Dacă nu punem în calcul toate unitățile vestimentare și ne limităm doar la cele 3 elemente esențiale care s-ar putea să le comparăm cu uniforma școlară, atunci calculele ar fi următoarele: fustița – de la 180 până la 250 lei, bluzița – de la 250 până la 350, sacou cu dosală -250-350, în funcție de calitate. Deja de prețurile de piață nu răspund, pentru că în luna august devin inexplicabile și de multe ori astronomice”.
Un alt argument ”pro” uniformele școlare este cel al Olesei Lupu, cadru didactic LT ”Mihai Eminescu”: „Uniformă școlară îi ordonează pe elevi, nu permite diferențierea acestora după criteriul bunăstării materiale, intimidarea și inhibarea elevilor îmbrăcați mai modest. Acestea încurajează elevii să aprecieze oamenii după calități intelectuale manifestate și nu după prețul hainelor îmbrăcate. Elevii nu se vor simți superiori profesorilor care nu au posibilitățile părinților și sunt preocupați cu ce sunt îmbrăcați copiii lor, deoarece acestea le întăresc statutul lor social”.
Ce recomandă experții
„Între cele două extreme – cu sau fără uniformă – se recomandă ca ministerul să adopte o cale de mijloc: doar regulamentul general privind adoptarea unui cod vestimentar în școli, iar decizia de a adopta sau nu suplimentar o uniformă școlară unică să rămână la discreția fiecărei școli, în anumite condiții permise de regulamentul respectiv. Astfel, școlile vor avea autonomie și vor putea ține cont de situația din fiecare comunitate, de opinia părinților și elevilor din acea școală”, se arată într-o analiză efectuată de curând de cei de la Expert-Grup, un centru analitic (eng: think-tank), specializat în cercetări economice și de politici publice.
Notă: Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării, a susținut recent într-o conferință de presă că responsabilii din cadrul ministerului au prevăzut și posibilitatea de a aloca circa 18 milioane de lei la procurarea uniformelor școlare pentru peste 17 mii de elevi din familiile socialmente vulnerabile