UNICEF a livrat un lot de echipamente medicale și de protecție individuală pentru lucrătorii din domeniul sănătății, cu o greutate de peste 700 de kilograme. Acesta reprezintă sprijin pentru răspunsul Guvernului Republicii Moldova la pandemia COVID-19. Valoarea totală a produselor din lot este de 116 mii de dolari, transmite IPN.
Desiree Jongsma, reprezentanta de țară UNICEF în Moldova menționează că protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății rămâne o prioritate. „Ei sunt adevărații eroi, care continuă să ofere îngrijire și sprijin familiilor afectate în această criză globală inegalabilă. Depozitele UNICEF și centrele de distribuție din întreaga lume ne permit să fim agili atunci când reacționăm la asemenea situații de criză”, a declarat Desiree Jongsma, citată într-un comunicat de presă remis de UNICEF în Moldova.
Încărcătura de peste opt metri cubi cu marfa a fost achiziționată de UNICEF prin intermediul Centrului său global de aprovizionări din Copenhaga, în conformitate cu evaluarea necesităților Republicii Moldova, realizate împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Lotul include 649 de termometre fără contact cu infraroșu și peste 40 de mii de măști cu grad sporit de filtrare. Respiratoarele N-95 furnizate corespund standardelor recomandate de OMS pentru lucrătorii din domeniul sănătății.
Fiind lider global în achizițiile de produse și servicii esențiale pentru copiii lumii, UNICEF colaborează cu furnizorii pentru a asigura prețuri accesibile și cel mai bun raport preț-calitate. Centrul Global de aprovizionare UNICEF din Copenhaga dispune și de cel mai mare depozit umanitar din lume.
„UNICEF Moldova a redirecționat o parte din fondurile sale pentru a putea achiziționa rapid acest lot de echipamente. Din cauza unei cereri fără precedent, ca urmare a pandemiei, există un deficit de produse necesare lucrătorilor din domeniul sănătății, iar UNICEF ajută la eliminarea acestui decalaj prin furnizarea de echipamente de protecție personală”, a declarat Angela Capcelea, specialist UNICEF în sănătate.
UNICEF este o agenție implicată istoric în soluționarea crizelor umanitare. Creată inițial cu denumirea Fondul Internațional de Urgențe pentru Copii al Națiunilor Unite, organizația a avut scopul de a oferi asistență umanitară copiilor care trăiau într-o lume spulberată de cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci s-au schimbat multe, dar nu și misiunea fundamentală a UNICEF, asistența umanitară fiind și azi esențială pentru mandatul său.
Pe lângă furnizarea de echipamente de protecție, în lunile următoare UNICEF va coopera cu OMS și cu Guvernul Moldovei la achiziționarea și distribuirea săpunului, detergenților, dezinfectanților și a pachetelor igienice instituțiilor medicale și celor educaționale, precum și gospodăriilor vulnerabile. Achizițiile vor parte a unei intervenții complexe de răspuns la pandemia COVID-19, de 1,2 milioane dolari, finanțate de USAID.