În anul 2024, regiunea Ungheni a lansat trei trasee turistice noi, menite să atragă vizitatori și să promoveze patrimoniul natural și cultural al zonei. Este vorba despre traseele: „Pe meleagurile Movilei Măgura” , „Bucovina basarabeană” și „De la Prut la Movila Măgura” , elaborat de clusterul turistic „Dealurile Măgurii” în colaborare cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova.
Trasee diversificate pentru experiențe unice
Traseul „De la Prut la Movila Măgura” , cu o lungime de 118 km, include 36 de obiective turistice. Acesta pornește din satul Sculeni și străbate localități precum Gherman, Alexeevca, și Rădenii Vechi, ajungând la atracții precum Rezervația „Plaiul Fagului” și Crama Mircești.
Cel de-al doilea traseu, „Pe meleagurile Movilei Măgura”, are o lungime de 65 km și poate fi parcurs în 8-9 ore. Acesta pune accent pe tradițiile locale și include degustări de ceaiuri, vizite la pensiuni și obiective culturale, precum și casa părintească a umoristului Efim Tarlapan și Dealul Țiglău din satul Măgurele.
Traseul „Bucovina basarabeană”, cu o lungime de 50 km, combină segmente pietonale și rutiere, traversând localități precum Rădenii Vechi și Pîrlița. Atracțiile includ Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, ruinele conacului Carastachi-Buharin și Muzeul tehnicii agricole.
Sprijin european pentru dezvoltarea turismului
Traseele au fost realizate în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Clusterul turistic „Dealurile Măgurii” a beneficiat de un sprijin financiar de 100.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și promovarea antreprenorilor locale.
Viorel Prisăcari, managerul clusterului „Dealurile Măgurii”, a subliniat importanța inițiativei: „Aceste trasee îmbină tezaurul autentic local și aduc diversitate în oferta turistică a regiunii, valorificând resursele naturale și culturale unice”.
Noile trasee se adaugă ofertei turistice a Ungheniului, care, din 2021, are un brand propriu menit să consolideze competitivitatea regiunilor în domenii precum turism, investiții și atragerea capitalului uman.
Proiectele derulate de PNUD în regiune au contribuit la dezvoltarea unei peste 25 de trasee turistice, consolidând poziția Ungheniului ca destinație atractivă pentru turiști.