Regiunea Ungheni face pași importanți spre modernizare și eficientizarea serviciilor publice, grație sprijinului oferit de Uniunea Europeană prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Recent, operatorul „Apă-Canal Ungheni” a fost dotat cu un sistem SCADA de ultimă generație, care permite gestionarea inteligentă a rețelei de apă și canalizare, în beneficiul a mii de locuitori din Ungheni, Zagarancea și Semeni. Totodată, în municipiul Ungheni a fost inaugurat sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), formată din 23 de primării, care va contribui la implementarea proiectelor comune pentru modernizarea infrastructurii și creșterea calității vieții în regiune. Aceste inițiative marchează o etapă importantă în transformarea Ungheniului într-un centru regional inteligent, sustenabil și conectat.
Servicii de apă și canalizare mai eficiente și de mai bună calitate la Ungheni, datorită sistemului
SCADA, instalat cu sprijinul UE și PNUD Moldova
Locuitorii municipiului Ungheni și ai localităților învecinate, Zagarancea și Semeni, beneficiază acum de servicii de apă potabilă și canalizare de mai bună calitate și mai eficiente. Operatorul regional „Apă-Canal Ungheni” a fost dotat cu un sistem modern de automatizare – SCADA (Sistem de Supraveghere, Control și Achiziție de Date), care permite monitorizarea în timp real, colectarea datelor și controlul de la distanță al rețelei de apă și canalizare. Această investiție contribuie la optimizarea consumului de energie, reducerea pierderilor și îmbunătățirea calității serviciilor furnizate populației.
Sistemul SCADA a fost inaugurat vineri, 4 aprilie, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
„Lansarea sistemului SCADA la Ungheni este, incontestabil, un pas important spre eficientizarea și creșterea calității serviciilor prestate populației de către întreprinderea Apă-Canal Ungheni, precum și spre atingerea obiectivului nostru de a transforma Ungheniul într-un oraș inteligent. Cu siguranță, atât angajații întreprinderii, cât și oamenii, vor resimți efectele pozitive ale acestui sistem, care ne va ajuta mult la buna gestionare a unui serviciu fără de care este imposibil azi să-ți imaginezi viața. Suntem recunoscători Uniunii Europene, programului ‘EU4 Moldova: Regiuni-cheie’ pentru suportul incontestabil oferit în realizarea acestui proiect, pe care ni l-am dorit și, iată, am reușit să-l realizăm”, a declarat primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie.
În prezent, rețeaua „Apă-Canal Ungheni” se întinde pe 155,4 km de conducte de apă și 66,5 km de conducte de canalizare. În trecut, monitorizarea manuală și controlul telefonic al zonelor de presiune generau ineficiențe, costuri operaționale ridicate și pierderi semnificative de energie. Astfel, sistemul SCADA permite economii la energia electrică de până la 30%, iar cheltuielile pentru intervenție se reduc până la 60%.
Noul sistem include un dispecerat de comandă și control, dotat cu server performant, echipamente IT și software de ultimă generație. În 15 locații – stațiile de pompare a apei, stația de tratare, stațiile de pompare de suprapresiune și cele de pompare a apelor uzate – sunt instalate senzori și echipamente de monitorizare și control, asigurând o gestionare eficientă a rețelei. Datele sunt transmise printr-o rețea securizată, ceea ce sporește siguranța și eficiența operațională a sistemului.
Totodată, cu sprijinul programului „EU4Moldova : Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, la stația de tratare a apei a fost construit un rezervor de stocare a apei potabile de 1000 m³.
Integrarea sistemului SCADA, împreună cu extinderea rețelei de apeduct în zonele rurale, contribuie la protejarea resurselor subterane și la asigurarea unui acces constant la apă potabilă sigură.
Noua infrastructură permite conectarea a 28 de comunități rurale la rețeaua centralizată de alimentare cu apă, reducând dependența de apa din fântâni și diminuând în mod semnificativ riscul de boli transmise prin apă în aceste comunități.
Valoarea totală a investițiilor, care include implementarea sistemului SCADA, construcția rezervorului și instalarea a 1.000 de apometre, este de peste 500.000 de euro.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2025) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura locuitorilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
În regiunea Ungheni a fost instituționalizată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară care sprijină colaborarea dintre localități
23 de primării din regiunea Ungheni au creat o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Vineri, 4 aprilie curent, a fost inaugurat sediul acesteia în incinta Primăriei municipiului Ungheni. Scopul asociației este să îmbunătățească serviciile publice, să atragă investiții și să implementeze proiecte regionale. Inițiativa a fost susținută de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
„Crearea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ungheni reprezintă o etapă importantă în procesul de instituționalizare și implementare a cooperării intercomunitare pentru asigurarea unei dezvoltări locale și regionale armonioase. Suntem încrezători că unirea eforturilor autorităților de nivel II și I din raionul Ungheni va avea ca rezultat implementarea proiectelor comune necesare și mult așteptate de cetățeni, mai cu seamă în ceea ce privește prestarea serviciilor publice de calitate. Pentru că suntem la început de cale, punem accent pe fortificarea capacităților asociației”, a menționat directoarea interimară a ADI „Ungheni”, Ina Olearciuc.
Unul dintre obiectivele principale ale ADI „Ungheni” este modernizarea infrastructurii locale, esențială pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai. Printr-o planificare participativă, autoritățile locale, alături de ADI, vor analiza situația actuală a infrastructurii și vor propune soluții pentru extinderea și îmbunătățirea serviciilor publice. Se vor stabili, de asemenea, investiții care pot fi realizate în comun pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunii.
Pentru ca ADI să fie formată, PNUD și UE au acordat sprijin instituțional. Astfel, a fost înființat un Consiliu Intercomunitar, care întrunesc reprezentanți ai 23 de comunități care au decis să presteze în comun servicii publice. Aceste consilii au beneficiat de asistență juridică pentru instituționalizarea cooperării intercomunitare. Hotărârile au fost apoi aprobate de consiliile locale ale comunităților-membre. În final, furnizorii de servicii au fost reorganizați și au fost consolidate capacitățile instituționale și operaționale. Astfel, de serviciile comune vor beneficia peste 80 de mii de locuitori.
În calitate de intermediar între autorități și operatorii de servicii publice, ADI „Ungheni” cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, a contribuit la modernizarea operatorilor „Apă-Canal Ungheni” și „AVE Ungheni”, facilitând extinderea serviciilor de apă, canalizare și gestionare a deșeurilor în mai multe localități.
În perioada 2022-2024, UE și PNUD Moldova au susținut regiunile Ungheni și Cahul în aplicarea unui model de cooperare intercomunitară, menit să îmbunătățească serviciile publice și să fortifice relațiile dintre comunități. Investiția, de peste un milion de euro din partea UE și 50.000 de euro – din partea Franței, a fost destinată achiziției de echipamente, lucrărilor de infrastructură, asistenței tehnice și consolidarea capacităților operatorilor de servicii.
În perioada imediat următoare și în regiunea Cahul urmează să fie instituționalizat ADI „Cahul”.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2025) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura locuitorilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Pentru informaţii suplimentare contactaţi: Cristina Cotelea, specialistă comunicare, EU4Moldova: Regiuni-cheie, Tel: +373 79695549, cristina.cotelea@undp.org