Începând cu 31 mai, a intrat în vigoare Legea privind controlul tutunului, care interzice fumatul în spaţiile publice. Cei care nu vor respecta prevederile legii și vor fuma în localuri de agrement, pieţe, staţii auto, parcuri, clădiri administrative, transportul public vor fi aspru sancţionaţi. La moment, agenţii economici, care gestionează localuri de agrement, terase, au fost informaţi că nu se va mai fuma în încăperi cu acoperiș și cel puţin trei pereţi. Cetăţenii, care până nu demult își aprindeau ţigara în timp ce ieșeau din apartament, direct în scara blocului, acum trag cu ochiul, se mai reţin de plăcerea fumatului, drept că până nu departe – în stradă. „Nu de alta, dar mi se pare că unii vecini ar putea să mă denunţe. Pentru ce să achit bani pe amendă, mai bine rabd până în mașină”, ne-a spus Victor. Dânsul zice că unii dintre prietenii săi așa și continuă să fumeze în stradă. Ba chiar și poliţiști ar fi zărit stând cu ţigara în gură în timp ce traversau strada.
Unii cetăţeni au dorit să afle în ce locaţii ar putea să își aprindă ţigara.
Mai întâi, instituţiile publice
Pe majoritatea edificiilor au fost lipite abţibilduri care informează că în această clădire fumatul este interzis. Bunăoară, asemenea mesaje pot fi găsite și pe cele două edificii ale Consiliului Raional Ungheni. Aici, până să intre în vigoare Legea privind controlul tutunului, funcţionarii fumau în faţa clădirii, având și un coș instalat, unde aruncau chiștoacele. „Președinta raionului, Ludmila Guzun, s-a adresat funcţionarilor ca să se conformeze și a dispus amenajarea unui loc special pentru aceștia, nu mai aproape de 10 metri de clădire, precum prevede legea”, a spus Petru Toma, șef Serviciu de deservire a clădirilor și subdiviziunilor consiliului. Dânsul a menţionat că pentru amenajarea locului pentru fumători nu s-au făcut investiţii mari, a fost instalată o bancă și un coș pentru gunoi. Pe viitor va fi instalat și un placat cu inscripţia: „Loc pentru fumat”.
„Se mai fumează oare în Centrul de Sănătate Ungheni?”, ne-a întrebat o locuitoare a orașului. Dânsa ne-a povestit că aflându-se la etajul șase din această clădire, cu vreo lună în urmă, a simţit un miros puternic de tutun. „Din câte cunosc, și așa nu se permite să fumezi în clădirile publice. Mai ales în cele medicale, unde oamenii se adresează doar atunci când sunt bolnavi”, a continuat femeia.
Victor Grigore, șeful Serviciului economic din cadrul centrului respectiv, zice că deocamdată nu a fost amenajat un loc special pentru fumători, însă pe viitor se planifică ca acesta să se afle în spatele clădirii, unde urmează să fie instalate coșuri de gunoi. „Deocamdată șeful de gospodărie urmărește să nu se fumeze pe teritoriu. Totodată a fost interzis fumatul la etajul tehnic, ușa de acolo a fost încuiată”, a accentuat Victor Grigore.
Locurile reduse pentru fumători scad venitul
Proprietarii localurilor de agrement se tem că noile restricţii ar putea să le sperie clienţii. La moment, doar la terase se permite să se fumeze. Cert e că și aici locurile sunt limitate. Bunăoară, la terasa de la „Casa Sărbătorii” a fost amenajat loc pentru fumat. „Se află la capătul terasei, o masă cu umbrelă și alte două foișoare. La celelalte mese nu se fumează”, spune administratoarea localului, Victoria Soltan.
Pentru că să amenajeze locuri speciale pentru fumători, au fost nevoiţi să mute terenul de joacă pentru copii, care până nu demult se afla în apropierea foișoarelor. Victoria Soltan menţionează că nu au avut reproșuri din partea clienţilor, care sunt informaţi în cazul că nu cunosc noile reguli. Dar odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii privind controlul tutunului, administratoarea mărturisește că scade consumul: „Ei nu sunt puţini, ca și înainte vin la noi, însă am observat că se consumă mai puţin”.
Nimeni nu a fost sancţionat pentru fumatul în locurile interzise
Din spusele Raisei Popovici, șefa Centrului Sănătate Publică, deocamdată nimeni nu a fost sancţionat dacă a fost văzut sau s-a constatat că fumează în locuri interzise. „Legea este dură, sancţiunile sunt foarte mari, însă consider că mai greu va fi acceptată, deoarece și reacţia fumătorilor e pe măsură. Dar nu avem încotro, legea trebuie respectată de toţi”, spune Popovici.
Deocamdată s-a organizat o ședinţă comună cu angajaţii Inspectoratului de Poliţie, în cadrul căreia s-au punctat pașii pe care urmează să îi facă ambele instituţii, care pot să efectueze verificări și să sancţioneze pe cei care se abat de la regulă. În timpul apropiat va fi desfășurată o altă ședinţă la care vor fi invitaţi agenţii economici pentru familiarizarea lor cu noile prevederi ale Legii privind controlul tutunului. Se va purcede și la verificările propriu-zise. Cei care nu vor respecta legea, riscă amenzi de până la 70 unități convenționale – persoanele fizice și până la 500 unități convenționale – persoane juridice.