Îmbunătăţirea climatului investiţional local, crearea unei infrastructuri de afaceri durabile, atragerea de noi investitori autohtoni şi internaţionali, ajustarea strategiei de dezvoltare social-economică şi a planului local de dezvoltare durabilă a localităţii, lansarea proiectelor investiţionale în diferite regiuni ale oraşului – acestea sunt cele mai mediatizate subiecte. Poate că s-a omis un lucru important – nu a fost abordată tema calităţii lucrărilor de reparaţie sau construcţie care au fost efectuate în cadrul proiectelor investiţionale din diferite surse.
Sunteţi satisfăcuți de calitatea lucrărilor efectuate în urma implementării proiectelor investiţionale din oraşul Ungheni? Aceasta a fost întrebarea pe care am adresat-o atât reprezentanţilor administraţiei publice, consilierilor orăşeneşti, dar şi cetăţenilor din localitate.
Eduard Bejenari, consilier orăşenesc: „În luna decembrie a anului trecut din bugetul local a fost alocată suma de 50 de mii de lei pentru reparaţia unităţilor sanitare într-o grupă de copii de la grădiniță. După terminarea lucrărilor, unii părinţi afirmau că volumul de lucru efectuat nu corespunde sumei numite de antreprenor – peste 100 de mii de lei. Împreună cu alţi colegi, membri ai comisiei de specialitate învăţământ, cultură, tineret, sport, am vizitat grădinița ,,Steluța” şi am ajuns la un numitor comun: pentru lucrările efectuate ar fi trebuit să se achite o sumă de 2 ori mai mică. La următoarea şedinţă a Consiliului Orășenesc vom cere examinarea acestei chestiuni. Presupunem că nu ar fi fost respectat principiul transparenței la cheltuirea banilor publici”.
Maria Luca, directoarea grădiniţei „Andrieş”: „Lucrările de reabilitare în grădiniţă au costat peste 5 mln. de lei, dintre care 2 mln. din Fondul de Eficienţă Energetică, iar 3 mln. 270 de mii de lei din Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Banii au fost oferiţi de către Guvernul României. A fost un volum mare de lucru, lucrări efectuate calitativ – acoperiş reparat capital, teritoriu amenajat, pereți termoizolați, gard nou, reparaţii în interior, blocuri sanitare schimbate. Totuşi, unele lucrări nu au fost duse la bun sfârşit. Aşa şi nu s-au schimbat corpurile de iluminat în toate grupele de copii, la fel, urmează să fie efectuate şi alte lucrări de amenajare a teritoriului. Ni s-a promis că în curând echipa de muncitori va fi din nou pe şantier”.
Violeta Petre, directorul Centrului de Resurse şi Atragerea Investiţiilor: „Nu vreau să dau o notă negativă tuturor lucrărilor, doar că sunt deranjată de efectuarea acestora în cadrul unui proiect investiţional. Mă refer la renovarea stadionului central, unde şi-au adus contribuţia Consiliul Raional Ungheni şi Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Lucrarea nu a fost terminată, deoarece Primăria Ungheni nu a venit cu contribuţia sa, aşa cum au convenit din start partenerii. Sperăm că situaţia va fi redresată, căci din câte cunosc, primăria a depus un proiect la Programul regional Moldova-Ucraina pentru extinderea stadionului. Poate vor fi mai mulţi bani, poate și rezultatele vor fi mai bune”.
Ion Ţîţu, consilier orăşenesc: „În vara anului trecut au fost reparate în variantă albă drumurile din cartierele periferice ale oraşului. A fost un volum mare de lucru, căci a fost contractat şi un credit de 5 mln. lei, dar alocaţi şi bani din bugetul local. Pentru a asigura durabilitate acestui proiect, autorităţile trebuiau deja să efectueze un şir de operaţiuni pentru întreţinerea şi reparaţia lor. Nu s-a făcut, deci, riscăm într-o perioadă scurtă de timp să rămânem iarăşi fără drumuri, dar şi cu o datorie de milioane la bancă”.
Andrei Cobzac, locuitor al cartierului Dănuţeni, strada Ştefan cel Mare: „Sunt indignat de calitatea lucrărilor efectuate la construcţia sistemului de scurgere a apelor pluviale. Tot ce a mai rămas din acest proiect este un şanţ plin cu noroi, unde nu există nici un semn de avertizare despre efectuarea lucrărilor. Am solicitat unele explicaţii, dar de fiecare dată am primit un răspuns evaziv. Am dorit să vedem şi proiectul tehnic, dar se pare că este dosit pe undeva de autorităţi. Ca specialist în construcţie, pot spune că se mai comit greşeli, dar cu ajutorul responsabilului tehnic ele trebuie reparate. Nu s-a făcut acest lucru, de aceea nota pentru această lucrare este una nesatisfăcătoare, cred că este rezultatul incompetenţei unor specialişti. Vom vedea cum se vor descurca mai departe, doar lucrarea a fost începută în 2014 şi încă nu este încheiată”.