Angajaţii Inspectoratului de Poliție Ungheni (IP), cei de la Direcția Situații Excepționale mun. Ungheni (DSE) și cei de la Inspecția pentru Protecția Mediului Ungheni pe parcursul sezonului estival vor efectua verificări la iazuri și bazinele acvatice din raionul Ungheni, pentru respectarea cerințelor în timpul scăldatului. Totodată, inspectorii de mediu vor verifica și gestionarea corectă a deșeurilor atât la agenții economici, cât și la persoanele fizice.
Atenţie sporită va fi acordată părinţilor cu copii, care vor fi informaţi despre modalităţile de reducere a cazurilor de înec în rândul minorilor.
Responsabilii atenți-onează repetat popu-lația despre riscul aflării minorilor în preajma bazinelor acvatice fără monitorizarea maturilor. Mai mult, salvatorii îndeamnă persoanele care au în grijă minori să nu le permită scăldatul de unii singuri, în special în râuri și lacuri, unde sunt curenți puternici de apă.
Nicolae Musteața, ofițer superior serviciul prevenție a DSE mun. Ungheni, căpitan al serviciului intern, ne spune ce recomandări trebuie să respectăm pentru a evita situații neplăcute:
– scăldaţi-vă numai în locuri special amenajate, pentru că într-un bazin necontrolat puteţi nimeri în gropi adânci, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre iar în râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vârtejuri – situaţii ce pot provoca traume, accidente şi chiar moartea;
– urmăriţi comportarea copiilor în apă; nu uitaţi că ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature;
– dacă nu puteţi înota sau înotaţi rău, nu vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu;
– nu vă scăldaţi în stare de ebrietate;
– înotând, nu treceţi după pistele de interzicere; nu vă apropiaţi de mijloacele plutitoare; nu vă urcaţi pe geamanduri şi alte mijloace de protecţie;
– nu plonjaţi de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii; nu practicaţi jocuri cu elemente de plonjare; nu lansaţi semnale false de alarmă;
– nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc, scânduri;
– nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea.
S-au mai desfășurat instruiri în taberele de odihnă pentru copii din raionul Ungheni (cele cu sejur de zi și Codreanca), unde li s-a vorbit participanților despre regulile de comportare în perioada estivală.
În raionul Ungheni s-a înregistrat primul caz de înec din 2023
E vorba de o fetiță de 8 ani din satul Todirești. Conform declarației Cristinei Vicol, ofițerul superior de presă al Inspectoratului de Poliție (IP) Ungheni, polițiștii au fost sesizați în ziua de 23 iunie, precum că într-o localitate din raionul Ungheni, o minoră de 8 ani s-a înecat într-un bazin acvatic. S-a stabilit că fata se afla cu părinții aici și se odihneau. Copila nu putea să înoate și-a pierdut echilibru și s-a înecat. Pe acest caz polițiștii au inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.