În data de 4 iunie, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a avut loc prezentarea proiectelor dezvoltate de către 80 de tineri absolvenți ai programului de inovare socială, dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 ani – UPSHIFT.
Din cele 31 de proiecte prezentate doar 12 au fost selectate pentru finanțare. Printre câștigători se află și un grup de tineri din Ungheni. Este vorba despre cinci tineri, membri ai grupului de inițiativă „Eminescienii”, din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni.
Contactată de noi, Natalia Cucereavîi, membră a echipei câștigătoare din Ungheni, ne-a spus că proiectul pe care îl vor implementa împreună cu colegii se numește SYSE: „Proiectul SYSE – Say Yes to Sex Education are drept scop reducerea sau prevenirea situațiilor de risc cu care se pot întâlni tinerii din cauza lipsei educației sexuale în familii și în școli”, a explicat Natalia. Astfel, tinerii își doresc să promoveze educația sexuală prin intermediul unui șir de activități de informare și sensiblizare. „Noi ne propunem să realizăm un șir de activități de sensibilizare și informare cu referire la proiectul dat. Plănuim realizarea unui flashmob, a unui maraton de sesiuni de educație sexuală, o vizită YK „Impuls”, dar și alte activități tematice”, a adăugat tânăra.
Activitățile din cadrul proiectului SYSE – Say Yes to Sex Education – vor fi realizate la nivel de municipiu, ne-a mai spus Natalia. Însă locația de bază a defășurării activităților rămâne a fi IP LT „Mihai Eminescu” din Ungheni. Echipa câștigătoare din Ungheni este constituită din următorii tineri: Natalia Cucereavîi, Adriana Munteanu, Victoria Său, Emanuela Nistiriuc și Adriana Revenco, iar coordonatoarea grupului este profesoara Veronica Rotari. Valoarea proiectului este de 24 350 MDL.
*UPSHIFT Moldova este un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social, pe calea formării și consolidării de competențe și abilități, precum și prin punerea la dispoziție a unor instrumente de dezvoltare economică. Pe parcursul programului, UPSHIFT antrenează tinerii participanți în activități de educare și învățare, oferindu-le posibilitatea de a implementa propriul proiect social/ inițiativă antreprenorială prin acordarea de fonduri seed și asigurarea mentoratului.
UPSHIFT Moldova, aflat în 2022 la cea de-a patra ediție, și-a propus să ofere training, intruire și mentorat pentru cel puțin 100 de tineri la nivel național și să finanțeze cel puțin zece inițiative sociale sau antreprenoriale dezvoltate de către aceștia. Tabăra de instruire UPSHIFT Moldova 2022 a avut loc în format offline, pentru prima dată după doi ani, și s-a desfășurat în trei centre de training, concomitent, pe parcursul a 4 weekend-uri între 7 și 29 mai 2022.