Miting la Sculeni, peste o sută de cetățeni s-au adunat duminică, 25 martie, în apropierea punctului de trecere a frontierei și și-au exprimat nemulțumirea față de noile reguli impuse de autoritățile române la traversarea frontierei. Protestatarii spun că de mai bine de două săptămâni, lor nu li se mai permite să treacă frontiera cu produse precum alcool, tutun și motorină decât o dată la 7 zile. Revoltați și supărați pe noua lege fantomă, cum o mai numesc, ei sunt dispuși să meargă până în pânzele albe că să-și obțină din nou drepturile.
„Noi nu ne oprim aici, vom face tot posibilul să fim auziți acolo unde trebuie, nu este corect să ni se încalce drepturile noastre. Bine că românilor le dau voie să treacă, dar de noi își bat joc”, se revoltă o ungheneancă. „Ultima oară când am încercat să trec nu m-au lăsat și eu am întrebat vameșul care e motivul, să-mi arate și mie legea, că noi suntem siguri că nu există nicio lege, ei au inventat-o, dar acesta mi-a răspuns: „Acționăm conform indicațiilor”, se plânge un alt cetățean. „Eu merg la muncă în fiecare zi, lucrez acolo, am firmă deschisă, îmi iau două pachețele de țigări pentru mine, nu pentru vânzare. Iar cu rezervorul gol nu pot să mă duc, mai ales că acum iarna consumul este mai mare, de ce să mă impună ei să mă alimentez acolo, au și pentru asta o lege?”, se întrebă un alt unghenean supărat.
Dacă cetățenii găsesc noua restricție ca o nedreptate care se face asupra lor și o încălcare asupra drepturilor omului, șeful Biroului Vamal Sculeni, Paul Baron, vine să facă lumină peste toate aceste neînțelegeri. Potrivit acestuia, noua restricție nu ar fi deloc una nouă, ci emisă acum câțiva ani de către Agenția Națională de Administrație Fiscală ordinul nr. 1888/2016, doar că până acum vameșii au fost mai permisivi și i-au favorizat pe cetățeni. După ultimele incidente cu privire la contrabanda de pomi și combustibil, ei sunt nevoiți să înăsprească controlul vamal și să respecte legea în totalitate. Tot el mai spune că oamenii au fost înștiințați dinainte oferinduli-se fluturași cu ordinul respectiv.
Printre altele, Paul Baron a mai specificat faptul că unii șoferi circulă de două, trei ori pe zi cu țigări, alcool și motorină, ceea ce poate fi numită evaziune fiscală, cu atât mai mult că majoritatea mașinilor care circulă sunt de model Volkswagen Passat și au rezervorul modificat, iar astfel de mașini conform legii ar trebui confiscate.
Actualizare. Acțiuni de protest nu se organizează prima dată
Sculeni. Duminica trecută, aici a avut loc o acțiune de protest. Zeci de persoane s-au adunat în centrul satului, în apropiere de carosabil, pentru a-și exprima dezacordul cu regulile de intrare pe teritoriul României, care au intrat în vigoare la începutul lunii martie.
Potrivit primarului comunei, Vasile Casian, pentru prima dată oamenii au organizat o acțiune similară la scurt timp după ce au început să acționeze acele reguli. Trăim, chipurile, într-o societate democratică, de ce să nu ne exprimăm opinia cu voce tare.
Interlocutorul a explicat că regulile, cu referire la legislația și normele europene, prevăd intrarea pe teritoriul Uniunii Europene cu rezervorul plin de combustibil, două pachete de țigări și un litru de alcool o dată pe săptămână, în celelalte 6 zile – cu o cantitate minimă de combustibil, fără țigări și băuturi alcoolice. Aceste prevederi urmau să fie aplicate încă în 2009, dar au intrat în vigoare doar în 2016. Atunci oamenii de asemenea se adunau și se indignau, acum iată din nou și-au amintit.
Ce vor da aceste proteste? În opinia interlocutorului, ele ar fi putut avea impact dacă s-ar fi desfășurat pe partea limitrofă. Vinerea trecută, el a plecat peste Prut, în comuna Victoria, cu care s-au discutat proiecte în comun. El a fost nevoit să stea la vama română două ore. Dacă polițiștii de frontieră au verificat documentele în 10 minute, vameșii s-au apropiat de mașina lui abia peste 40 de minute și el a considerat acest lucru o bătaie de joc.
Printre protestatari sunt nu numai sculeneni, dar și locuitorii din raionul Ungheni și din cele vecine, mulți dintre ei ar munci în Iași. Într-una din zile s-au adunat în fața primăriei, la întâlnire cu ei atunci au sosit reprezentanții Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră, ai raionului, Inspectoratului de Poliție, SIS. Li s-ar fi explicat că cei, cărora li se refuză intrarea, trebuie să solicite în scris o notificare și pe baza ei se pot lua unele măsuri, să se adreseze undeva.