Locuitorii doresc ca Ungheniul să fie un oraş dinamic, în continuă extindere şi dezvoltare. Concluzia rezultă după prima consultare publică organizată săptămâna trecută de către echipa redacţională a ziarului „Unghiul” în parteneriat cu Primăria oraşului Ungheni.
Sala de lectură a Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” pentru câteva ore a devenit neîncăpătoare, căci circa 50 de persoane au dat curs invitaţiei de a participa la un dialog constructiv cu autorităţile locale.
La toate întrebările orăşenilor a răspuns Cristofor Codreanu, viceprimarul oraşului. Liliana Tincu, specialist atragerea investiţiilor, s-a referit la unele priorităţi şi domenii strategice de dezvoltare durabilă a localităţii, care sunt incluse atât în Planul Local de Dezvoltare Durabilă-Agenda Locală 21, cât şi în Strategia de Dezvoltare Socio-Economică pentru anii 2014-2020, aprobată de către consilierii locali în 2013: „Pentru următorii doi-trei ani, eforturile primăriei vor fi orientate la atragerea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce presupune reparaţia capitală a drumurilor şi străzilor. O altă problemă care necesită soluţionare este construcţia unei staţii noi de epurare a apelor uzate, care la moment se află într-o stare deplorabilă. Vom merge pe ideea că în oraş trebuie să fie construit şi un parc fotovoltaic, care ar influenţa asupra creşterii veniturilor”.
S-a punctat că până în anul 2030 oraşul Ungheni are nevoie de 758 mln. lei pentru a atinge obiectivele majore cum ar fi protejarea mediului, eradicarea sărăciei, îmbunătăţirea calităţii vieţii, dezvoltarea şi menţinerea unei economii locale viabile şi eficiente. În total, în portofoliu sunt incluse 147 idei de proiecte. S-a accentuat că în ultimii doi ani primăria a aplicat la diferite programe investiţionale mai bine de 80 de proiecte, dintre care au fost finanţate 41.
Participanţii au dorit să afle ce acţiuni întreprind autorităţile pentru a soluţiona şi alte probleme care, după părerea lor, nu pot fi amânate. Vom puncta doar câteva dintre ele: construcţia unei parcări pe strada Ciprian Porumbescu, curăţarea lacului Delia, transformarea străzii Grigore Ureche în una pietonală, curăţarea terenului de pe strada Mihai Eminescu (anterior aflat în gestiunea Ministerului Apărării) cu crearea unui spaţiu provizoriu de promenadă până la implementarea unui proiect de importanţă majoră, crearea unei pieţe agro-alimentare a oraşului, identificarea unui mecanism de responsabilizare a proprietarilor de locuinţe privatizate, necesitatea formării poliţiei comunitare, stoparea construcţiei neautorizate a anexelor la casele cu multe etaje, modernizarea transportului urban, etc.
De notat că toate propunerile şi ideile sugerate de către cetăţeni vor ajunge pe masa aleşilor locali şi a reprezentanţilor autorităţilor publice care, analizate, vor putea fi canalizate în portofoliul de proiecte prioritare pentru dezvoltarea localităţii.