Deși nu sunt primii care au călcat pământul acestei străvechi și fascinante civilizații umane, Marin Bodrug și Vasile Fulga participă, alături de alți colegi din Azerbaidjan, Mongolia, Panama, Nepal, Myanmar, Indonezia, Papua Noua Guineea, Timorul de Est, Oman, Bosnia și Herțegovina, Bhutan, Jamaica, Venezuela, Antigua și Barbuda, Zambia, Uganda, Nigeria, Sudanul de Sud etc., la un program internațional de instruire pentru funcționarii publici cu subiectul „Procesul legislativ și capacitatea de guvernare în statele în curs de dezvoltare” , organizat de Guvernul Republicii Populare Chineză (în cadrul Universității Beijing).
Pe lângă faptul că au studiat specificul Chinei la capitolul consolidarea capacității de guvernare, au și studiat un pic de chineză. Marin Bodrug ne-a spus că e o limbă dificilă și după două zile, cât s-a desfășurat cursul, în memorie i-au rămas doar câteva cuvinte.
Ce ar aplica dânsul în Ungheni după vizita sa în China? Simplu – mai multe investiții în domeniul turismului și infrastructurii urbane, inclusiv rutiere. „Am înțeles că dacă se vor face investiții în reabilitarea si restabilirea unor clădiri istorice, modernizarea infrastructurii rutiere, atunci poarta de vest ar avea doar de câștigat, fiindcă vor veni noi investitori, iar potentialul turistic al municipiului ar aduce nu doar imagine, ci si profit., a explicat acesta. Chiar dacă moldovenii nu sunt cunoscuți ca un popor iubitor de ceai, dânsul ar încerca să promoveze și cultura ceaiului, care e foarte dezvoltată în China și care reprezintă un loc aparte în industria turistică a acestei țări.
Cei doi ungheneni ne-au spus că au rămas impresionați de cele văzute în această țară, care e de-a dreptul uimitoare atât prin peisaje, arhitectură, cât și prin felul de a fi al oamenilor. „Am vizitat două orașe mari de aici, cu toate obiectivele lor turistice. E vorba de Beijing (capitala Chinei) – Orașul Interzis, Marele Zid Chinezesc, Summer Palace și Chiongqing – Orașul Istoric, Complexul Memorial Baodishang Dazu Rock, Complexul turistic „Orașul Interbelic”, reconstituit în mărime naturală, Grădina Zoologică cu Panda, Riviera râului Yang Ze”, a specificat Marin.
Dar nu au rămas nici ei mai prejos, impresionându-i pe chinezi prin promovarea locurilor de unde vin. Tinerii au arborat în fiecare locație tricolorul și au purtat maiou I Love Ungheni și #ForțaUNGHENI pe spate.
Ambii tineri sunt angajati ai Cancelariei de Stat, Marin în cadrul Biroului Politici de Reintegrare, iar Vasile – în cadrul Directiei Managementul documentelor și petițiilor.
Totodată, va reamintim că Marin Bodrug este autorul cunoscutului blog bodrug.eu in care periodic abordează și dezvoltă subiecte referitor la municipiul și raionul Ungheni.