Liudmila Nistor este una dintre cele 8 femei primar din raionul Ungheni. E la primul ei mandat. Nu are o misiune ușoară, cu atât mai mult că satul Pârlița, localitatea de reședință a comunei cu același nume, e cel mai mare din raionul Ungheni. Aleasă din al doilea tur al alegerilor locale din 2019, Liudmila Nistor vine în noiembrie la conducerea comunei Pârlița. Ea e primarul despre care oamenii din localitate afirmă că „în general Pârlița a avut noroc de primari buni, dar ea e ageră, nu stă locului o clipă. Întotdeauna e în căutare de bani ca să dezvolte satele din comună”.
Rezultate concrete pe care le-au văzut loc uitorii comunei Pârlița în perioada de când Liudmila Nistor este primar
Amenajarea unui parc în Pârlița. Prevăzut pentru a satisface toate categoriile de populație, de la copil până la vârstnic, parcul e unul dintre proiectele cele mai așteptate de către locuitorii de aici. Încă un motiv de mândrie e că proiectul a fost implementat de comun acord cu AO „Moștenitorul” de la LT „A. Mateevici” din localitatea din reședință a comunei. E o dovadă în plus că autoritățile publice locale pot avea o colaborare foarte bună, chiar excelentă aș putea spune, cu alți actori comunitari. De la bugetul de stat în 2020 au fost transferați 150 mii lei pentru amenajarea acestui parc. Aici au fost instalate tobogane, bănci. Din bugetul local s-au alocat resurse financiare pentru construcția aleilor. Tot din bugetul local, anume de la categoria de buget tineret și sport, a fost amenajată o scenă, instalată o masă de tenis. Zona fitness a fost amenajată în cadrul proiectului „Viața sănătoasă”. Teritoriul pe care a fost amenajat parcul aparținea fabricii de vin și e în apropiere de primărie. Apoi, a fost amenajat un parc în satul Hristoforovca. A fost realizat proiectul la inițiativa Ecaterinei Maler, care e și bibliotecara și lidera grupului de inițiative “Safe”.
Al doilea rezultat cu care mă mândresc eu, dar nu e în totalitate meritul meu, e accesul populației la apa potabilă. Cea mai afectată zonă a satului este cea numită de noi “târg”, unde fântâni nu sunt. Întregul proiect costă peste 6 milioane de lei e nevoie de licitație, care a avut loc de 2 ori. În consecință am pierdut nu 2 luni, dar 4. Dar putem spune cu bucurie că deja lucrările la apeduct s-au început deja și sper că vom avea cât de curând apa în robinete. E un proiect anevoios. Va trebui să modificăm un pic proiectul vechi, care presupunea ca apa să ajungă la Pârlița tocmai de la Berești, asta înseamnă 20 km. pe când de la rezervoarele noastre, sunt doar 350 metri, trece apeductul Zagarancea – Cornești, care are preconizate niște lucrări de modernizare ca să fie apa potabilă. Acum noi ne-am concentrat toate forțele ca satul Pârlița să fie conectat anume la acest apeduct. Vom economisi mulți bani astfel. Să întreții 4 stații de pompare a apei cheltuielile vor fi foarte mari și cubul de apă va costa la fel foarte mult, ceea ce va însemna că, consumatorul își va goli simțitor buzunarul pentru a beneficia de apă.
Drumurile. Din fondul rutier au fost construite 6 porțiuni. Din drumuri bune 12 mii de pătrați.
Iluminatul stradal a fost extins rețeaua cu 6 kilometri (peste un kilometru în Hristoforovca). Din acest an am început instalarea becurilor de tip LED, care sunt mai econome, în primul rând, apoi raza de luminare e mai mare decât a becurilor de până acum. Plus au fost și costurile de întreținere.
În grădinița „Prietenia” din satul Pârlița într-o grupă a fost schimbat mobilierul, reparată spălătoria. La cea din Hristoforovca a fost reparată bucătăria. Din economiile care s-au făcut în perioada pandemiei de la alimentația copiilor de la grădinițe am încheiat contract cu producătorii ca să amenajăm 12 terenuri de joacă la grădinițe (11 la Pârlița și unul la Hristoforovca).
„Grija față de oameni” – proiect caritabil. Ne-am străduit anul acesta ca în locul acelor evenimente, care au fost interzise din cauza pandemiei, de Ziua Invalizilor, de Ziua Persoanelor în Etate, în Ajunul Paștelui să organizăm diferite activități de caritate. Astfel, din bugetul fondului de rezervă a primăriei, a agenților economici, a cetățenilor, peste 300 de familii au beneficiat de colete. Tot din fondul de rezervă acum în fiecare an vom avea posibilitatea de a oferi un suport financiar familiilor care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie. Plus la toate acestea persoanele cu dizabilități de gradul I și II primesc și lemne. Lista beneficiarilor a fost aprobată în Consiliul Local. O parte au primit 150 lei, iar altă parte câte un metru cub de lemne. Din fondul de rezervă am mai alocat bani pentru cazuri grave de îmbolnăviri (cancer și alte maladii). Pe această cale îi rog pe toți cei care cunosc asemenea cazuri și care necesită costuri mari pentru tratament să se adreseze la primărie. Prin decizie de consiliu se pot aloca o parte de bani. Tot din acest fond va fi finanțat și serviciul de pompieri.
În comuna Pârlița sunt și câteva proiecte în derulare, care sunt deosebit de importante. Primul dintre ele e postul de pompieri voluntari de la Pârlița. Va fi construit pe o suprafață de 11 ari. Costul contrucției e de peste 1 milion de lei și va contribui și fiecare primărie din cele 8 incluse în dependență de numărul de populație. Pârlița e cea mai mare localitate beneficiară și ea va avea cele mai mari costuri. Vor fi 4 pompieri, 4 șoferi, la această echipa permanentă vor fi și voluntari. E un risc enorm doar să te bazezi pe voluntari în cazul unui incendiu mare fără un specialist.
Fiecare primărie va avea posibilitatea să vină cu propunerea unui om de a fi angajat. O problemă majoră va fi la întreținerea postului, pentru că nu toate cele 8 primării își vor putea permite să achite contribuția. De aceea, am purces la căutarea unor finanțări adiționale. Îmi doresc ca acest post sa fie finanțat parțial de către stat. Anual ne va costa întreținerea 400 mii lei.
În Pârlița vor fi construite și 8 stații de așteptare a transportului public prin proiectul USAID “Comunitatea mea”). Suntem parteneri în proiectele: UN WOMEN “Diminuarea cazurilor de violență în familie și egalitate de gen” și EU 4Moldova: regiuni cheie. Sunt niște proiecte mai mult bazate pe activități de informare și sensibilizare.
Mai sunt multe de rezolvat, dar nici acasă dacă faci o reparație capitală nu termini într-un an. Așa și la primărie mult într-un an nu poți realiza și cred că nici în 4 ani. Totul e important, dar bani nu sunt suficienți.
Administrarea bugetului public
Bugetul comunei Pârlița pentru anul 2020 a fost de 11 milioane 133 mii lei. La prima vedere ar părea că e mult, însă nu e chiar așa. Cheltuielile principale peste 7 milioane au mers la educație, mai exact 7 milioane 170 mii, la grădinițe, 1 milion 800 mii pentru aparatul primăriei, 657 mii lei fondul rutier care au mers la reparația unor porțiuni de drum, iluminatul stradal lucrări de extindere și întreținere a serviciului – 348 mii lei, 87 mii lei pentru cultură, 70 mii lei – tineret, 180 mii lei – sport, pentru întreținerea bibliotecilor 291 mii lei, din cauza pandemiei o parte din bani care nu au fost folosiți de la domeniile cultură, tineret, sport au mers la reparația drumurilor unde s-a făcut gazificarea, 417 mii lei – pentru salubrizare. Aici apare întrebarea frecventă a locuitorilor ce e cu taxa de salubrizare. Această taxă este una de stat ca și alte impozite care sunt prevăzute de legislația Republicii Moldova. Care este cota sau cât trebuie să plătească fiecare cetățean e un alt aspect și care este decis prin consiliile locale. În Pârlița e 3 lei de persoana, care are viza de reședință în una din localitățile comunei. Din această taxă ar trebui să achităm evacuarea deșeurilor. Colectarea deșeurilor în Pârlița se face de 2 ori pe lună, iluminatul stradal se achită parțial din această taxă de 3 lei. Ar fi trebuit din această taxă să se adune 180 mii de lei, au fost virate în bugetul primăriei 164 mii lei, dar iată cât costă aceste servicii de salubrizare: doar evacuarea deșeurilor 212 mii lei, iluminatul stradal ne costă 120 mii lei ( achitarea energiei electrice). Trebuie să „rupem” de la alte servicii ca să le achităm pe acestea.
După un an de mandat puteți afirma că ați obținut succes?
După primul an nu pot să spun așa ceva. Trebuie să înțelegem că dacă dorești să faci un lucru major, mai ales cum e o comunitate de calibrul Pârliței (nota: Pârlița e cel mai mare sat din raionul Ungheni), nu se face într-o lună, un an, însă aceste etape mici, care necesită timp, nervi, nu le poți evita ca să ajungi la acele majore, care îți dă posibilitatea să afirmi că ai succes. Uneori lucrul unui primar nu este observabil. De aceea în societate există acest stereotip – că primarul nu face nimic. Minim după 4 ani poți să faci așa declarații.