Cheltuielile pentru efectuarea expertizei judiciare sau extrajudiciare în scopul instituirii unei măsurii de ocrotire ar putea fi achitate de către stat. Guvernul susține o inițiativă legislativă în acest sens. Mai exact, este vorba de propunerea de modificare a articolului 75, alineat 5, din Legea cu privire la expertiza judiciară și statutul expertului judiciar și completarea documentului cu un alineat nou – „Cheltuielile pentru efectuarea expertizei judiciare sau extrajudiciare în scopul instituirii unei măsurii de ocrotire sunt finanțate din contul bugetului de stat”, transmite IPN.
Potrivit ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, proiectul vine să îmbunătățească sistemul de ocrotire judiciară prin oferirea gratuită a expertizei judiciare și extrajudiciare persoanelor care suferă de boli psihice grave. Actualmente sunt frecvente cazurile când în instanțele de judecată se adresează petiționari pentru instituirea măsurilor de ocrotire în privința rudelor sau altor persoane, fără raportul de expertiză extrajudiciară psihiatrică a persoanei în privința căreia se solicită instituirea măsurii de ocrotire. Și asta pentru că atât persoana care solicită măsura de ocrotire, cât și cea în privința căreia se solicită fac parte din pături social-vulnerabile, care nu dispun de mijloace financiare pentru a achita costul unei expertize judiciare.
Proiectul de lege implică cheltuieli bugetare în mărime de aproximativ 350 de mii de lei anual, care vor fi acoperite din contul și în limita bugetului Ministerului Sănătății.