Recent pe adresa redacției a parvenit o nouă plângere, de această dată un locatar nemulțumit semnalează faptul că în blocul în care locuiește el se fumează pe palier și nici măcar Asociația Proprietarilor de Locuințe Privatizate nu poate face nimic. Deși a încercat de nenumărate ori să le facă observații și să-i înștiințeze pe fumători, aceștia nu l-au luat niciodată în serios, ba chiar se amuzau de faptul că nu ar exista nicio lege care să le îngrădească această libertate.
La solicitarea locatarului, am discutat cu Oleg Iurii, șeful sectorului nr. 1 al Inspectoratului de Poliție Ungheni. Potrivit spuselor lui, pentru cei care fumează în scara sau pe palierul etajului se poate întocmi proces-verbal conform Codului Contravențional, articolul 91 prim, alineatul 16, care prevede următoarele: Fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente acestora, în raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, şi la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă se sancţionează cu amendă de la 32-42 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și între 50-70 de unități pentru persoanele juridice.
Totodată căpitanul de poliție precizează că mai multe pârghii, dar și o competență mai mare are Centrul de Sănătate Publică. „Anul trecut împreună cu specialiștii centrului am desfășurat 3 razii, prima a fost de informare, vreau să spun că acele razii chiar au avut un efect vizibil, lumea cunoaște aceste lucruri, s-a mediatizat mult, dar mai sunt și alții reîntorși în țară din Rusia, ei o mai fac pe deștepții. Le recomand tuturor locatarilor care întâmpină astfel de probleme să nu intre în conflict, dar mai bine să contacteze polițistul de sector sau să apeleze 112 sau 902 cât mai este încă valabil”, a punctat acesta.
Raisa Popovici, șefa Centrului de Sănătate Publică, confirmă acest lucru menționând că în Legea privind controlul tutunului, este art.17/8 ”Protecţia împotriva expunerii la fumul de tutun”, conform căruia specialiștii de aici pot aplica amenzi de la 1000 până la 3000 lei .