Vreau să zic că dacă seceta sau grindina distrug semănăturile, ne facem griji că nu e roadă, nu avem ce recolta, iar dacă anul e mănos, nu știm ce să facem cu recolta. Încearcă și decide: o lași în câmp sau o dai pe degeaba. Îi este ușor să vorbească despre asta celui care nu a semănat, nu a secerat, nu a curățat, nu a legat, iar pe cel care a îngrijit culturile îl doare când vede așa ceva.
Aveți nevoie de struguri ieftini? Nici noi nu avem ce face cu ei
În acest an, vița-de-vie a dat o roadă bogată, strugurii sunt dulci, însă viticultorii sunt derutați: ce să facă cu această bogăție? La fabricile de vin din țară care par să mai achiziționeze struguri de soiuri tehnice, drept că aproape pe degeaba – 3 lei și câțiva bani – sunt cozi lungi, așa ne-a spus unul dintre interlocutorii de azi. Potrivit unora, autoritățile au început să examineze problema prea târziu. După cum a menționat președintele Federației Na-ționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, acum ar trebui să discute planurile pentru anul viitor, dar nu problema recoltei actuale.
A găsit ieșirea, acum caută intrarea
Vorbim despre struguri cu cunoscutul viticultor Anatol Pascaru, la care vin să învețe nu numai colegii din raionul Ungheni și care merită toată aprecierea pentru dragostea de muncă, responsabilitatea și dăruirea sa. El nu numai că are grijă de cele 3,5 hectare de viță-de-vie de pe șesurile satului Valea Mare, dar însuși se ocupă cu vânzarea produselor, inclusiv la piață. Apropo, acum câțiva ani, el a achiziționat un sistem de irigare prin picurare, care salvează pe timp de secetă. Dacă ați vedea ce frumusețe de podgorii are.
În ceea ce privește recolta, el a spus că este bună, deși probleme minore au creat ploile abundente din iunie, dar a reușit să-și lucreze la timp plantațiile. Nu ar trebui să existe probleme cu vânzarea strugurilor minunați, fiindcă anul trecut și-a înregistrat o societate comercială în România și a vândut acolo 62 de tone de struguri dulci. Și asta în ciuda faptului că recolta a avut de suferit din cauza pesticidelor proaste care au ars vița-de-vie. Anul acesta a achiziționat altele, mai scumpe și foarte calitative. Acum intenționează să pună la păstrare în frigider aproximativ 35 de tone de soul de masă „Moldova”, iar „Prezentabil” își așteaptă rândul în câmp, deoarece nu-l poate duce în țara vecină. De ce? Pentru că, potrivit interlocutorului, guvernul român a modificat condițiile de vânzare a acestor produse – se cere să ai frigider.
Antreprenorul trebuie să aibă o astfel de instalație acolo, deși strugurii sunt puși la păstrare doar în Moldova, ducând încolo partide mici care se vând imediat. A vrut să încheie doar un contract cu vreun „frigider”, lucru care ar fi suficient la vamă ca să poată trece produse, dar se cere un preț ridicat, care va influența semnificativ costul strugurilor.
Eu, fiind o persoană departe de acest aspect, tot consider că este ilegală luarea unei astfel de decizii, ei bine, atunci când o persoană transportă 40 de tone de vânzare, este clar că un astfel de volum nu poate fi comercializat într-o zi, iar dacă ai doar 1500 de kilograme în mașină, de ce ai nevoie de frigider? Această problemă a apărut pe neașteptate și ar trebui să fie soluționată de guvern. Dar până acesta va auzi, va mai trece timp.
Vinul – la coniac, strugurii – la vin
Șeful Direcției Agricultură și Alimentație din raion, Viorel Scutaru, menționează că anul acesta recolta este bună și strugurii sunt de calitate, dar nu au piață de desfacere, fabricile de vin aproape că nu achiziționează, iar pentru soiurile de masă sunt necesare frigidere. „Săptămâna trecută, a avut loc ședința Comisiei Parlamentare pentru Agricultură și Industria Alimentară, la care au fost invitați câte doi viticultori din fiecare raion. Am înțeles că a fost luată următoarea decizie: vinul care se păstrează la fabricile de vin să fie procesat în alcool și transmis către SA „Aroma” pentru producerea de coniac, eliberând astfel locul, și să achiziționeze struguri. Bine, în raionul nostru viile ocupă numai circa 1400 de hectare și nu sunt atât de mulți struguri pentru procesare ca, de exemplu, în raioanele Hâncești, Nisporeni și cele de la sudul țării”, a spus interlocutorul. Cel mai mare producător de struguri din raion dânsul a numit SRL „Agro-Audit” (Teșcureni), unde există 100 de hectare de vie de soiuri europene, la fel i-a numit pe viticultorii Gheorghe Alcaz (Ungheni), Anatol Pascaru (Valea Mare) Eduard Țugulea (Măcărești), Gheorghe Răscoală (Primăria Alexeevca).
Nu știu ce cred cititorii, dar mie îmi pare rău de agrarienii noștri și de țara care merită să fie de succes și ar putea fi, dacă de fiecare dată conducerea nu s-ar scărpina după urechea stângă cu mâna dreaptă.