Azi vorbim cu Tatiana Viscun, farmacistă și șefă de filială la farmacia „Elody”, str. M. Eminescu. Mereu cu zâmbetul pe buze, sociabilă, ea ne zice că satisfacția cea mai mare o are atunci când știe că prin sfatul ei ajută un pacient să se simtă mai bine.
— Pe scurt despre Tatiana Viscun.
— Pe scurt despre Tatiana Viscun? Sunt născută în satul Blindești,comuna Sculeni. Am absolvit facultatea de farmacie USMF „N. Testemiţeanu’’. Sunt mămica unui băiețel minunat de 5 ani. Sunt o persoană responsabilă și pasionată de domeniul farmaceutic.
— Ce te-a motivat să alegi farmacia ca profesie?
— Dintotdeauna am fost fascinată de abilitatea oamenilor de a îmbunătăți viețile semenilor, mai ales prin intermediul medicației. Apoi, în liceu am avut profesori de chimie și biologie dedicați care m-au făcut să fiu pasionată de materie. Având în vedere că eram pregătită, dar și pasionată, alegerea facultății a venit în mod natural. Fiind studentă, apoi farmacistă cu acte în regulă am înțeles ca mi-am ales corect vocaţia.
— De ce nu medic?
— Nu pot să răspund exact de ce nu medic.Cred că meseria de farmacist a fost mai aproape de caracterul și sufletul meu. La facultatea de farmacie pentru locurile bugetare a fost o luptă acerbă. De aceea, am depus dosarul și pentru facultatea de medicină generală. Dar fiind admisă din prima încercare la facultatea de farmacie au urmat 5 ani de facultate riguroși, apoi 2 de rezidențiat plini de multă muncă, dar și entuziasm.
— Ce înseamnă a fi farmacist, ce noţiuni sau, mai bine zis, calităţi înglobează ea?
— Profesia de farmacist pentru mine este una nobilă, foarte complexă și plină de provocări. Specializarea presupune pe de o parte capacități și calități profesionale de înaltă calitate și continuu, iar pe de altă parte menirea de a servi societatea în care trăiește potrivit principiilor eticii. Profesia de farmacist necesită multă disciplină, chemare, ambiţie, responsabilitate și foarte multă pasiune. Dacă farmaciștii au și un simț dezvoltat al umorului, acesta îi va ajuta să treacă mai ușor peste provocările zilnice – și ele nu sunt puține!
— Fiecare profesie are plusuri și minusuri, care sunt acestea în cazul dumneavoastră?
— Când eram studentă unul din profesori a zis că e o profesie fără „defecte’’. Şi cred că a avut dreptate. Un punct forte al profesiei de farmacist este că ai șansa să ajuţi în aspecte vitale. Este provocatoare intelectual – pentru a practica şi a dezvolta o carieră, un farmacist trebuie să înveţe continuu. Nu e neapărat un minus, dar ca o idee mi-aș dori ca-n țara noastră să fie implementat – sistemul informatic de prescriere al reţetelor.
— Ce presupune în opinia dumneavoastră o informare corectă a pacientului asupra tratamentului medicamentos?
— Aceasta este unul dintre elementele cheie ale meseriei de farmacist. Este important ca profesioniștii din domeniul farmaceutic să comunice clar pacientului când și cum să administreze tratamentul și apoi să se asigure că instrucțiunile lor au fost înțelese. În lipsa consilierii, pacienții pot să încurce tratamentul sau să îl administreze eronat, cu consecințe grave asupra sănătății. De asemenea, o întrebare standard este cea legată de alergia la anumite substanțe sau contraindicații.
— Un farmacist e și un sprijin moral pentru pacient?
— Să știi să asculţi, să reușești să te pui în locul celui care îţi cere sfatul contează foarte mult. Sunt acele mici gesturi care fac o mare diferenţă. Traversăm o perioadă complicată un zâmbet adresat unui pacient are o putere extraordinară. Când e vorba despre sănătate toți ne dorim să fim tratați bine și să avem parte de servicii de calitate.
— Ce se întâmplă atunci când părerile farmacistului și ale clientului nu coincid?
— În primul rând este o obligaţie a specialistului în sănătate, în cazul nostru a farmacistului, să comunice corect informaţia pacientului care sunt implicaţiile tratamentului și care sunt alternativele, lăsându-l pe pacient apoi să aleagă în cunoștinţă de cauză. Pacientului nu trebuie să i se impună ce anume are de făcut fără să i se dea suficiente informaţii și fără să i se ofere alternativele terapeutice. În toate aceste situații, pentru buna gestionare, farmaciștii trebuie să dea dovadă de calm, multă răbdare și să își folosească abilitățile diplomatice și de comunicare pentru a rezolva problema.
— Cum sunt priviți farmaciștii la noi în țară, au oamenii încredere în sfaturile dumneavoastră, au prejudecăți?
— În vremurile sociale, politice, economice pe care le trăim cred că multe profesii sunt supuse unor prejudecăți. Asta trebuie să ne mobilizeze pe toți pentru a ne dezvolta și perfecţiona. Strict pe domeniul farmaceutic, sunt convinsă că farmaciștii cu o pregătire temeinică vor fi apreciați, iar cei care vor decide acest lucru vor fi în primul rând pacienții. Fiecare dintre noi, care la un moment dat putem fi pacienți, mergem la farmacie nu pentru a primi un produs ca la supermarket, mergem la farmacie pentru a primi pe lângă medicamentul de care avem nevoie și sfaturi competente și anume când trebuie luat medicamentul, în ce doză, la ce reacții adverse ne putem aștepta și cum le putem diminua sau contracara, ce risc de interacțiuni medicamentoase există în cazul unei polimedicații, și multe, multe alte sfaturi. Un farmacist bun, dedicat și implicat în munca sa, va fi întotdeauna apreciat.