În orașul Ungheni se fac ultimele pregătiri pentru amenajarea, în sediul Spitalului raional, a unui spațiu sigur în care vor primi asistență victimele violenței sexuale. Centrul de asistență va fi primul de acest fel în Moldova și este deschis cu sprijinul UNICEF și UN Women. Se preconizează ca acesta să fie dat în exploatare în primăvara acestui an.
„Aveam doar câțiva ani, cred că abia ieșisem de pe poarta grădiniței și mă pregăteam să devin elevă. Așteptam cu emoție școala, dar am avut parte de o altă experiență, pe care mintea mea de copil a decis să o încuie undeva adânc în creier. Rareori îmi mai revin acele amintiri. Deși sunt trează, ele sunt coșmaruri, care mă lasă paralizată din cauza emoțiilor. Pe semne că voința mea e mai puternică, fiindcă reușesc să le încui sub mii de lacăte, care, de fapt, se numesc indiferență. „Ei, lasă, că tu exagerezi. Nu a fost grav. A fost o joacă de copil”, îmi spun mie însămi, negând că o rudă m-ar fi putut abuza sexual. Probabil e o consecință a fricii că voi fi stigmatizată și discriminată…”.
Este mărturia uneia dintre zecile de fete și femei din Republica Moldova, care au trecut prin experiența abuzului sexual. Multe dintre ele până de curând nici nu știau că au fost supuse unui abuz sexual. Sub presiunea celor din jur, au considerat că dacă nu a fost dus până la capăt actul sexual, atunci nu era vorba despre un viol, ci de o „joacă”, un atașament mai special din partea cuiva de sex masculin dintre rude. Astfel, victimele, ca și eroina de mai sus, aleg să tacă și să accepte abuzul ca pe un fapt aproape firesc. Abia cu câțiva ani în urmă societatea moldovenească a început să dezbată tot mai frecvent acest subiect și necesitatea de a crea spații sigure, unde victimele să poată vorbi și, cel mai important, să fie auzite, să li se ofere sprijin.
Un asemenea spațiu va fi deschis și la Ungheni prin proiectul „EVA- Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”. Centrul de asistență a victimelor violenței sexuale va fi primul în țara noastră. Serviciile corespunzătoare din raion au fost asistate în acest proiect de către Centrul „La strada” să găsească un cadru cât mai potrivit pentru funcționarea unui asemenea serviciu – Spitalul raional. „În acest caz, cel mai mare avantaj ar fi disponibilitatea permanentă a asistenței medicale de urgență. Astfel, medicul ginecolog și alți medici de profil ar putea interveni prompt, la orice oră. Medicul legist, ofițerul de urmărire penală, avocatul sau juristul ar urma să se deplaseze la centrul de criză pentru victimele violenței sexuale ori de câte ori va fi nevoie, la solicitarea managerului serviciului”, spun reprezentantele organizației.
Tudor Rădeanu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, declara recent, în cadrul unei activități din campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, că acest centru se integrează perfect în acțiunile ce decurg din Convenția de la Istanbul, care apără drepturile femeilor în cazul abuzului sexual, ratificată de Republica Moldova. „Noi salutăm și suntem pregătiți să punem umărul, ca acest serviciu să fie implementat cu succes în raionul Ungheni”, a spus Tudor Rădeanu.
Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni, a menționat în cadrul aceluiași eveniment că, odată ce va fi creat acest serviciu specializat, cazurile de violență sexuală vor putea fi raportate mai bine, iar autoritățile se vor implica mai eficient în diminuarea lor.
Conform datelor Inspectoratului de Poliție Ungheni, în perioada anului 2022, au fost înregistrate 14 infracțiuni privind viața sexuală, ceea ce constituie o descreștere cu 17,65%, comparativ cu anul 2021. Dintre acestea, 10 infracțiuni au fost catalogate conform art. 171 ,,violul” CP al RM; 2 infracțiuni – conform art. 174 ,,întreținerea raportului sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 14 ani”; 1 infracțiune – conform art. 172 (Acţiuni violente cu caracter sexual) CP al RM; 1 infracțiune – conform art. 175 (Acțiuni perverse ) CP al RM.
Primul serviciu specializat integrat din Republica Moldova pentru victimele violenței sexuale este înființat cu susținerea Consiliului Raional Ungheni în cadrul proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.