Am primit acest răvaș de la Elena Gîdilica-Vladei, un fruct al Siberiei de acasă, așa cum îi place să se numească dânsa.
Publicăm integral textul scrisorii Elenei Gîdilica-Vladei din satul Chirileni, fiica Tatianei Vladei–Stîrcu, deportată în Siberia. În ziarul „Unghiul” (nr. 31, 2018) am descris chinurile acestei familii în articolul „Istoria scrisă cu lacrimi în Siberii de gheață sau Povestea familiei Vladei din Chirileni”
„Domnule primar de Chirileni Iurie Stoica, DE CE?
Sunteți în funcție, pare-mi-se, la sfârșitul celui de al treilea mandat, și probabil că noi o să vă susținem și în cel de-al patrulea, altul mai bun ca dumneavoastră, nu știu dacă găsim în Chirileni. Noi vă stimăm, respectăm, susținem în lucrurile frumoase realizate împreună cu echipa primăriei, dar totodată nu o să vă cânt osanale și o să vă zic de ce.
Sunt Elena Vladei-Gîdilica, fructul Siberiei de acasă din lada cu fructe în care mai este Ana Angheni, fiica mătușei mele Vera Angheni. Mai sunt aici opt fructe ale familiei Suruceanu: Elizaveta Rusu, Grigorii Suruceanu, Vasilii Suruceanu, Ana Tripac, Elena Ursachi, Ion Suruceanu, Mihail Suruceanu, Valeriu Suruceanu, sora mea Catiușa Calmațui și fratele Ion Vladei.
Nu știu despre cei enumerați, dar eu am fost cap de listă de a fi urmărită de securiști și la orice ieșire de a mea peste hotare la diferite forumuri, stagieri îmi plesnea capul de emoții că uite, iar vor depista că sunt fiică de chiabur.
Anul acesta s-a marcat 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări. Care a fost aportul APL Chirileni în a comemora aceste victime? Unde în satul Chirileni este afișată lista tuturor celor deportați în primul val, al doilea? Cine știe în sat, dintre cei care la moment au cote de pământ, că, de fapt, sunt pe cele 50 ha deținute cândva de Elena Stîrcu, bunica mea? Cine știe că Elenei Stîrcu nu i s-a atribuit pensie, că nu i s-au luat în calcul anii de Siberie, că nu a beneficiat de legitimație precum că soțul a murit în război? Cine știe că fosta clădire a școlii era casa buneilor, în cea de a doua casă deținută – biblioteca, iar saraiul a fost transformat în fierărie? Cine cunoaște că a trebuit să le procure contra bani de la conducerea sovietului sătesc de atunci? De ce nimeni nu cunoaște aceste lucruri?
În sat, a fost amenajată de către Ion Vladei, cofinantatori familia mea împreună cu fiica Doinita și nașii fratelui – familia lui Valentin Grecu din Orhei. un foișor cu un izvor numindu-l sugestiv „Milostenia Tatianei”, deoarece mama a băut apă din râpi împreună cu noi, copiii. Masa și scaunele au fost devastate. De ce? Cine sunt făptașii, îi știți, doar polițistul vă raportează de cele întâmplate? Cunoașteți în alte localități cum se comemorează cei mai buni gospodari, fruntea satului? Ce înseamnă această tăcere? Nu cumva aveți frică că am putea solicita despăgubiri financiare și morale pentru acele bunuri? Un buget anual al primăriei nu v-ar ajunge să vă achitați cu noi, cele 12 „mere” ale Siberiei de acasă.
Tot fratele Ion Vladei a amenajat și o fântână din mahala”.
L-am contactat pe Iurie Stoica, primarul satului Chirileni, pentru o reacție. Acesta ne-a declarat că nu ar avea bani în buget pentru o manifestație de comemorare a victimelor regimului comunist. Iar despre foișorul vandalizat dânsul ne-a spus că știe, dar nu există nicio cerere la polițistul de sector care asigură ordinea publică în 5 sate și nu ar efectua anchete din propria inițiativă, fără a avea vreo cerere din partea cetățenilor.
Lista persoanelor deportate din Chirileni prezentată de Elena Vladei (Gîdilica):
- Doina Ferant S., fost primar, deportat în anul 1941 ca familie a unui membru de partid de orientare fascistă; reabilitat în 1989
- Doina Ecaterina, soția fostului primar, născută în 1900
- Siminiuc Vasile S. (1900), fost membru al Partidului Național Țărănesc. Arestat în 1941 și internat în lagărul din Ivdel, reg. Sverdlovsk. A decedat în detenție
- Siminiuc Elisaveta F., soția acestuia (1884)
- Siminiuc Maria V., fiica lor (1916)
- Siminiuc Fiodor, fiul lor (1916)
- Siminiuc Ion V., fiul lor (1920)
- Siminiuc Nicolae V., fiul lor (1927)
- Siminiuc Nadejda V., fiica lor (1931)
- Siminiuc Alexandra, nora lor (1931)
- Trofim Vasile Gr. (1905), fost primar. Arestat în 1941, condamnat la detenție într-un lagăr de corecție prin muncă. S-a stins din viață în decembrie 1941 în Ivdellag
- Trofim Domnica, soția acestuia (1911)
- Trofim Ion V., fiul lor (1936)
- Trofim Nicolae V., fiul lor (1938)
Deportați în 1941, reabilitați în 1990:- Țăruș Feodor (1907), fost membru al Partidului Național Liberal
- Țăruș Domnica A., soția acestuia (1909)
- Țăruș Maria F., fiica lor (1928)
- Țăruș Agripina F., fiica lor (1939)