O parte din locuitorii comunei Morenii Noi sunt în așteptarea unui turn de apă, ce le-ar fi putut asigura conectarea la apeduct încă din anul 2014. Ultimii 3 ani de secetă le-au îngreunat și mai mult existența, după ce mai multe fântâni au secat, iar la moment, conectarea la apeduct, este cea mai stringentă problemă a localității.
Din ce cauză proiectul nu a fost finalizat și cum s-ar putea depăși acest impas am discutat cu primara comunei, Valentina Lincovscaia.
Potrivit acesteia, proiectul a fost inițiat cu lucrări de conectare intravilan și extravilan. Cel mai important lucru îl constituia un turn de apă cu o capacitate de 50 de tone, care urma să asigure rezerva necesară pentru întreaga localitate, circa 420 gospodării. Din lipsa resurselor financiare, atunci însă au fost reconstruite apeductele deja existente, care asigurau doar centrul satului, în jur de 60 de gospodării, și cele mai importante instituții ale localității cu apă. Restul satului așa a și rămas.
„Cândva a fost apă în centrul satului, din banii care îi aveam atunci pentru proiect, am reconstruit apeductul, l-am conectat la vechiul turn, care are o capacitate de 10 tone și așa i-am putut asigura doar pe o parte din cetățeni. Ceilalți nu îi putem conecta din cauza lipsei unui turn cu o capacitate de 50 de tone. În lipsa acestuia noi nu putem recepționa lucrările pentru ca să-l putem da în exploatare”, explică primara.
Proiect prea scump pentru localitate, dar prea mic pentru finanțatori
Deși la începutul anului, pentru cele mai stringente probleme ale comunei au fost alocați 100 mii lei, suma este prea mică pentru procurarea și instalarea turnului, dar și pentru lucrările de amenajare, declară primara. Soluția ar consta în găsirea unui finanțator. Însă pentru mulți dintre ei, proiectul este unul prea mic și nesemnificativ, având în vedere că vorbim de o comună atât de mică.
„Chiar și așa noi nu am stat degeaba, am aplicat la un concurs de proiecte lansat de AIPA. Până acum am fi trebuit să cunoaștem deja răspunsul, însă din cauza pandemiei, concursul s-a prelungit. Am aplicat cu scopul de a obține finanțare, folosind cele 100 de mii lei ca contribuție proprie, nu știm care va fi rezultatul. În paralel am mai depus și la Fondul Ecologic, acum așteptăm și sperăm ca măcar cineva de undeva să ne răspundă”, comunică Valentina Lincovscaia.