Recent în Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Pârlița a avut lot un eveniment deosebit – lansarea oficială a unei săli senzoriale pentru copii și tineri cu cerințe speciale. Acest lucru a fost posibil grație implementării proiectului „Participăm acum!” – îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în învățământul din Moldova”, realizat de Copil Comunitate Familie( CCF Moldova) în parteneriat cu ChildFund Germania, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.
„Această realizare ne bucură prin faptul că instituția noastră va avea o asemenea sală, destinată beneficiarilor cu cerințe speciale, care va contribui la dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale, oferind acestora un mediu prietenos și o stare de bine”, a menționat Svetlana Bejenaru, directoarea Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”.
„În această zi totul a căpătat culoare, fiindcă de drag de copii și pentru copii, de drag de părinți și pentru părinți și pentru starea de bine a fiecărui om de la mic la mare s-a deschis această sală”, a specificat Anisia Gulica, profesoară.
Sala senzorială are 4 compartimente: cognitivă, de relaxare, de dezvoltare a motricității și zona de consiliere psihologică. Participanții la evenimentul de inaugurare au putut să testeze echipamentele din dotare.
„Am tras o concluzie, că indiferent de etnie, de statutul social, problemele de sănătate, toți avem nevoi de o educație de calitate, iar cel mai însemnat lucru este că sala senzorială va fi deschisă pentru copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, dar și pentru profesori, educatorii din grădinița noastră din sat, din gimnaziul „Ion Vatamanu”. Aici vor avea oportunitatea să vină și copiii din satele învecinate, mai ales pentru cei cu cerințe educaționale speciale”, a mai remarcat Anisia Gulica.
În baza proiectului „Participăm acum!” – îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova este prevăzută deschiderea a 18 centre similar la nivel de țară. În municipiul și raionul Ungheni sunt deschise deja 3 asemenea centre. Două dintre acestea sunt în municipiul Ungheni, mai exact la liceele teoretice „Ion Creangă” și „Alexandr Pușkin”.
Specialiștii în psihologie afirmă că sălile senzoriale sunt utile și în companiile private, pentru a reduce stresul în rândul angajaților și a crește eficiența acestora. De obicei, ocupațiile în aceste săli nu depășesc 45 de minute. Clasele se pot ocupa în grupuri mici a câte 2-4 persoane sau individual. În timpul sesiunii în sălile senzoriale o persoana poate fi singură cu ea însăși sau cu un psiholog.