Un pacient tratat de COVID-19 a donat plasmă sanguină marți, 21 aprilie, fiind primul caz în Republica Moldova. Plasma sanguină a unui singur pacient vindecat de COVID-19 poate contribui la tratarea a cel puțin trei bolnavi de aceeași boală în stare gravă, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a remarcat că metoda de tratare cu plasmă este reglementată în Republica Moldova din 13 aprilie, respectiv din această dată, cadrele medicale din spitale au început să informeze pacienții însănătoșiți.
O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze.
Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, cât și în alte centre de donare.
Plasma cu anticorpi se va recolta doar de la bărbații care au avut COVID-19 și s-au însănătoșit. Svetlana Cebotari explică că rareori transfuzia de plasmă poate dezvolta o reacție adversă gravă, sindromul TRALI – o leziune pulmonară acută asociată cu transfuzia. Pentru a reduce la pacient acest risc, plasma pentru transfuzie este de obicei colectată de la o persoană care nu a avut niciodată sarcină. În acest sens, femeile fac parte din grupul de risc sporit, în sângele cărora se regăsesc anticorpi anti-HLA/HPA/HNA, ce produc sindromul TRALI, clinic manifestându-se cu insuficiență respiratorie acută. „Pornind de la faptul că infecția COVID-19 afectează plămânii și deși este dovedit că sindromul TRALI se întâlnește foarte rar, trebuie să fim conștienți și să nu expunem pacientul unei eventuale reacții adverse, colectarea plasmei doar de la bărbați exclude totalmente acest risc”, a declarat directoarea CNTS.
În Republica Moldova sunt înregistrați 2614 bolnavi de COVID-19, dintre care 505 s-au tratat.