De pe teii în floare, lin, cad frunzele. Dar aceste „frunze” se comportă cam ciudat, ba coboară, ba urcă în sus. Această cădere de frunze inexplicabilă atrage atenția trecătorilor.
„Nu este o cădere de frunze, ci fluturele Vanessa Cardui, sau fluturele-de-scaieți”, – mă dezamăgește răspunsul lui Sergiu Timofti, șef adjunct al Direcției pentru Siguranța Alimentelor Ungheni. Este un dăunător omnivor, care se hrănește mai întâi pe plantele sălbatice, apoi se poate muta la culturile agricole, de exemplu, floarea-soarelui, varză. Fluturele numit și „frumoasa doamnă“, care zbura în roiuri pe tei lunea trecută, se hrănește cu nectar. De ce nu i-am văzut până acum? Specialistul a menționat filozofic că înainte nu erau multe lucruri, iar Vanessa migrează foarte ușor, în condițiile de umiditate ridicată din prezent se înmulțește repede. El a atras atenția tuturor primarilor, șefilor întreprinderilor agricole, dacă pe plante apar omizi păroase mari, cu o lungime de până la 4 cm, cu dungi negre și galbene, să comunice imediat la direcție și să trateze plantele cu insecticide permise. Se pare că despre apariția fluturelui deja s-a anunțat din primăriile Măgurele și Alexeevca. Problema este că fluturele-de-scaieți dă 3-4 generații pe sezon. Vă imaginați cât pot mânca?
Vera Obrijanu, specialist în cadrul Primăriei comunei Alexeevca, a spus că au primit informații de la Direcția pentru Siguranța Alimentelor și a observat că este și la ei acest fluture, au apărut și omizi „îngrozitoare», s-ar fi anunțat și din satul Lidovca, unde sunt numeroase larve negre cu galben pe floarea-soarelui.
Nu trebuie să fim nepăsători dacă nu dorm să avem o problemă în plus.