Tinerii apți pentru a fi înrolați în armată nu vor scăpa nici în acest an. Chiar dacă situația creată nu a permis realizarea graficului inițial elaborat pentru a trece comisia medicală, recent Consiliul Raional a elaborat o decizie prin care a fost stabilit un nou grafic.
Potrivit acestuia, în perioada 9-12 iunie, conform sarcinii prealabile, stabilite în baza Hotărârii de Guvern, din raionul Ungheni urmează a fi încorporați cel puțin 150 de tineri. Sarcina minimă stabilită pentru fiecare primărie în parte este de cel puțin 2 persoane pentru satele Cornova, Năpădeni, Unțești, 3 persoane pentru comunele Hârcești, Condrătești, Sinești, Agronomovca și s. Măgurele, 4 persoane pentru primăriile Boghenii Noi, Bușila, Chirileni, Negurenii Vechi, Cetireni, Florițoaia Veche, Teșcureni, Bumbăta, Buciumeni, Alexeevca, Rădenii Vechi, s. Cornești și Cioropcani, 5 persoane pentru comunele Todirești, Manoilești, Valea Mare, Pârlița, Măcărești, Zagarancea, Petrești, Sculeni, or. Cornești și s. Costuleni și cel puțin 25 de persoane urmează a fi înrolate din or. Ungheni.
Tradițional, înrolarea de primăvară se desfășura în a doua jumătate a lunii aprilie, însă în acest an tinerii vor fi încorporați cu întârziere, abia în a doua jumătate a lunii iunie, anunță comandantul Centrului Militar Teritorial, Igor Adjovschi. Din aceleași considerente întârzieri s-au produs și la eliberarea soldaților aflați în termen, aceștia fiind nevoiți să rămână în unitățile militare până la ridicarea stării de urgență, comunică comandantul.
Cu referire la sarcina prevăzută pentru încorporarea din prima etapă, acesta ne comunică că nu este una exagerată și neapărat numărul prevăzut de soldați va fi întrunit.
„Din 5000 de tineri din raion nu cred că nu vom reuși să îndeplinim sarcina. Cetățenii trebuie să conștientizeze că înrolarea în armată este, în primul rând, o obligație și o datorie față de Patrie. Acest concept de apărare națională este cel mai corect și ieftin mod, dar totodată și cea mai rațională formulă de apărare națională prin serviciul militar în termen. Adică fiecare om devine apărător și capătă careva deprinderi. Putem lua drept exemplu Israelul, unde serviciul militar îl fac chiar și fetele”, specifică acesta.
Pe lângă datorie și obligație, Igor Adjovschi menționează că tinerii pot beneficia și de anumite facilități și pot câștiga bani de pe urma armatei. Ministerul Apărării oferă posibilitatea că după 6 luni de serviciu, soldatul în termen poate rămâne prin contract, beneficiind astfel de un salariu de cel puțin 5000 de lei. Aceștia pot urma cursuri de perfecționare și au posibilitatea de a participa la misiuni internaționale. După serviciul militar ei se pot angaja în orice structură de apărare, iar după 25 de ani de activitate se pot pensiona.
De menționat ar fi faptul că actualmente soldații în termen sunt instruiți la una din cele 3 unități militare ale Armatei Naționale din Chișinău, Cahul și Bălți.