Mișcarea Națională pentru Popor a protestat duminică în centrul Chișinăului pentru a-i cere Guvernului să achite integral facturile pentru lunile de iarnă. Participanții, îmn special membri și simpatizați ai Partidului politic „Șorˮ și-au manifestat nemulțumirea față de „abuzurile comise de actuala guvernareˮ și au scandat la unison: „Rușineˮ și „Noi suntem poporulˮ. Potrivit oamenilor legii, manifestanții au forțat cordonul format din polițiști, pentru a-și schimba locația. În pofida faptului că mitingul a fost planificat în fața Parlamentului, protestatarii se îndreptau spre clădirea Guvernului pentru a lansa o rezoluție, transmite IPN.
Vicepreședintele Partidului „Șor” și membra Mișcării Pentru Popor, Marina Tauber, a declarat în cadrul protestului că manifestanților le-a fost îngrădit dreptul la o întrunire pașnică. Deputata a menționat blocarea accesului cetățenilor la miting de către polițiștii și s-a referit la mai multe abuzuri din partea oamenilor legii față de participanții la protest. „Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, m-a lovit și pe mine. Luni, voi depune o plângere în acest sens”, a adăugat Marina Tauber.
Alt membru al Mișcării, Mihai Petrache, președintele Uniunii Centriste din Moldova, a spus că un Guvern competent ar putea demult să rezolve problema și să nu impună oamenii să vină de la sute de kilometri la Chișinău. „Un Guvern competent trebuia să iasă în fața oamenilor și să spună: am adunat atâtea miliarde de lei, atâtea am dat la compensații pentru căldură, gaz, apă etc. Ne-au rămas atâtea, nu mai putem da sau atâtea s-au furat. Și atunci noi nu mai aveam motive ca să ieșim aici de fiecare dată să cerem. Guvernul preferă ca cetățenii să stea în genunchi în fața lui, așa ceva nu este corectˮ, a afirmat președintele Uniunii Centriste din Moldova.
În cadrul întrunirii a fost aprobată o Rezoluție potrivit căreia guvernării i se oferă un termen de 24 de ore pentru a da un răspuns la solicitarea cetățenilor de achitare integrală a facturilor pentru perioada rece a anului. Dacă Guvernul nu va răspunde la această revendicare până luni, ora 13:00, „poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a obliga conducerea țării să respecte voința cetățenilorˮ.
„Constatăm că Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză social-economică de la proclamarea independenței. Valul de scumpiri a afectat toate categoriile sociale și a lovit puternic în întreaga economie a țării. Tarifele pentru toate resursele energetice au bătut constant recorduri și au devenit o povară imposibilă pentru cetățeni. Inflația a atins cote similare celor din 1999 și Republica Moldova a devenit campioană la creșterea prețurilor în Europaˮ, se arată în document.
În rezoluția mai este menționat faptul că de câteva ori s-a scumpit energia termică, dar și electrică. În consecință, o mare parte din populație a intrat în incapacitate totală de plată a facturilor.
La finalul mitingului, deputații Partidului „Șor” au fost lăsați să meargă la Guvern pentru a transmite rezoluția adoptată.
Partidul politic „PACE” și Asociația obștească „Scutul Poporului” au renunțat să participe la întrunire și au îndemnat oamenii să nu meargă la miting. Declarațiile au fost făcute după ce șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat la un briefing de presă despre destructurarea unei operațiuni planificate pentru manifestație în scopul organizării dezordinilor în masă și a destabilizărilor.
După protestul în centrul capitalei, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a venit cu un mesaj privind „turbulentele care pun în pericol democrația Republicii Moldova”. Ministrul a precizat că cei care încalcă legea sub orice pretext să se aștepte să răspundă în fața organelor de anchetă. Persoanele care au adus violențe asupra civililor aflați pe străzi duminică, cât și asupra organelor de aplicare a legii figurează acum în dovezile adunate de Poliția Națională. „Ministerul pe care-l conduc păstrează stabilitatea în țară și nu va permite destabilizări care să pună în pericol siguranța oamenilor noștri”, a declarat Ana Revenco.
Inspectoratul General al Poliției a menționat că pe parcursul întrunirii au fost înregistrate 6 informații cu privire la infracțiuni și incidente, fiind documentate 77 de persoane, dintre ele 24 fiind minori. De asemenea, au fost înregistrate patru alerte cu bombă, informația parvenind de la aceeași persoană. Poliția a calificat aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare. S-a anunțat și despre minarea Aeroportului Internațional Chișinău. Personalul aeroportuar și călătorii au fost evacuați din clădire, inclusiv procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar suspendată. În urma verificărilor, alerta s-a dovedit a fi falsă. Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim normal. Pe fapta dată a fost pornită o cauză penală.