De ziua internațională a Păcii, în cea mai mare comună din raionul Ungheni a fost inaugurat un parc de distracții, dotat cu diferite instalații de distracție pentru copii, aparate de fitness, masă de tenis, iluminat. Tot aici mai urmează să se amenajeze un teren de volei și o bibliotecă în aer liber. Ziua inaugurării nu a fost aleasă întâmplător, proiectul prin care s-a construit parcul prevedea dezvoltarea serviciilor pentru copiii refugiaților din Ucraina, iar partenerii și administrația publică locală au ales această dată în semn de solidaritate.
De acest parc se vor bucura nu doar copiii, dar și maturii
Părinții din regiune s-au implicat activ în amenajarea parcului, demonstrând spirit civic și o bună colaborare cu autoritățile. Pe lângă faptul că au avut o contribuție financiară aceștia s-au implicat direct în lucrări de vopsire, amenajare, plantare flori. Necesitatea acestui proiect a fost confirmată atât de localnici din regiune cât și de autoritățile locale. „Eu sunt bunică și locuiesc aici în regiune, anterior nu era un alt loc de joacă pentru copii. Aceștia zilnic ieșeau în drum. Noi, părinții, ne făceam griji fiindcă strada nu este un loc sigur. Parcul din centru este departe, plecam acolo doar de sărbători, când dispuneam de transport sau când se organiza vreo activitate. Acest loc nu va fi utilizat doar de copii, noi, maturii, vom practica sportul la aparatele de fitness”, ne-a spus Lilia Cherlic, locuitoare a comunei Pîrlița.
Liudmila Nistor, primara comunei, a specificat că proiectul dat era necesar, deoarece copiii din regiune nu aveau un teren amenajat pentru joacă, iar autoritatea locală și-a propus să promoveze egalitatea, întrucât toți să dispună de condiții egale. „Patru kilometri trebuiau să parcurgă părinții cu copiii din regiune dată pentru a ajunge la parcul central. Acest proiect era mai mult ca necesar. Mă bucur că s-a implicat grupul de inițiativă al părinților. Sper că oamenii se vor implica și în activității de păstrare a acestui loc. Este important să amenajezi, dar la fel de important este să păstrezi. Acest parc are loc de extindere, tot aici va fi amenajat un teren de volei și o bibliotecă în aer liber”, a menționat primara.
Un rol important l-a avut partenerii proiectului
Andrei Chiorescu, pre-ședintele AO „Inovații Sociale”: „Când a apărut această finanțare un indicator era să includem ca beneficiari persoane refugiate din Ucraina. Noi am studiat localitățile rurale din raionul Ungheni, unde sunt cei mai mulți refugiați. În Pîrlița la vremea respectivă erau circa 50 de persoane. După care am încheiat un acord de colaborare cu primăria. Ne-am gândit să construim un mic părculeț, iar administrația locală ne-a menționat că ei deja au prevăzut amenajarea unuia, am căzut de acord să unim inițiativele și să construim un parc mai mare”, a menționat acesta.
Partenerilor proiectului sunt AO ,,Totul pentru Copil”, AO „Inovații Sociale”, Centrul CONTACT-Cahul, Institutum Virtutes Civilis, Terre des Hommes. Parcul a fost amenajat în cadrul proiectului „EVA-promovarea egalității de gen în raioanele Ungheni şi Cahul”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women.