Recent la Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni a avut loc cea de-a doua ediție a Cafenelei Dorului. De această dată genericul a fost „În brațele toamnei”. Elevi de la liceele „Mihai Eminescu”, „Ion Creangă” și „Vasile Alecsandri” au prezentat un adevărat regal de poezii, creații semnate de mari poeți ai neamului, dar și de către ei, personal. A încântat urechea cu melodii, interpretate la nai, Mădălina Chioresco, elevă la LT „Mihai Eminescu”.
Cei care au trecut pragul Cafenelei Dorului au putut admira lucrări ingenioase și realizate cu multă dragoste de către copiii care frecventează grădinițele „Tereza Sobolevschi”, „Steluța”, „Licurici”; elevii de la școala primară „Spiridon Vangheli”, LT „Ion Creangă” și Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”.
Elisabeta Milea, directoarea Școlii de Muzică din Bârlad (România), Mihail Manciu, profesor de pian la aceeași instituție, oaspeți de seamă ai evenimentului, au rămas profund impresionați de ceea ce au prezentat copiii și deopotrivă maturii în cadrul evenimentului. „Nu este ușor să aduni la un eveniment generații diferite ca vârstă, ca gândire. Or, ce ați făcut azi e ceva fenomenal – promovați literatura, și în special arta versului”, au declarat oaspeții din România. Mihail Manciu a mai adăugat că cei care au recitat versuri și au prezentat momente muzicale i-au transmis emoții de nedescris. „Să scrieți și în continuare dacă vă place. Eu vă spun cu sinceritate că viitorul Eminescu al neamului nostru se află anume în această sală” a mai specificat acesta. Iar Elisabeta Milea a mai spus că arta de a scrie și a recita e o bogăție. „Vă doresc să o valorificați, pentru că în unele momente dificile ale vieții această bogăție o să vă ajute ca să le depășiți”, a mai adăugat dânsa.
Elevii de la LT „Ion Creangă” au fost însoțiți de profesoara Aliona Prepeliță, iar cei de la LT „Mihai Eminescu” de Nicoleta Rotaru.
„Cafeneaua Dorului” a fost deschisă la începutul lunii octombrie. Atunci a fost o întâlnire de suflet cu profesori și elevi cu genericul „Cu drag de Dumneata, iubite învățător”, prilejuită Zilei Educației și a Profesorului.
„Sunt fericită să fie prezentă la această întâlnire prima mea învățătoare, doamna Maria Paladii, sunt bucuroasă pentru prima învățătoare a fetelor mele, doamna Elena Covalciuc, emoții până la lacrimi” ne-a declarat Rodica Toma, gazda evenimentului, care și-a prezentat respectul și dragostea prin versurile proprii.
Cu deosebite versuri, creații proprii, au venit elevii cercului de creație poetică de la IP LT „M. Eminescu”, conducător Nicoleta Rotaru, profesoară. O adevărată declarație de respect, recunoștință și dragoste pentru ceea ce primesc de la profesori – căldură, cunoștințe și înțelegere. „Profesorul este o bibliotecă, care îți dă informații necesare, este un sculptor și un pictor în același timp”, această descriere am urmărit-o în versurile Alexandrei Pascaru.
„În brațele tale, Dascăle” au fost eseurile prezentate de elevii de la LT „V. Alecsandri”, profesoară de română doamna Vera Burlacu. Cu atâta mândrie au vorbit despre faptul că au norocul să fie elevele acestei profesoare.
Atâtea cuvinte minunate în adresa tuturor profesorilor, profundă recunoștință în fiecare rând. Un program de cântece dedicate protagoniștilor acestei întâlniri a fost prezentat de elevele cercului de la IP LT Sculeni, conducător doamna Olga Pavlova.
Învățătorii au vorbit despre generații de elevi care i-au bucurat de-a lungul anilor, amintiri frumoase, ghidușii și momente de neuitat. Printre versuri și emoții o ceașcă de ceai din cătină și darurile toamnei. O atmosferă caldă, de suflet, de sărbătoare.