Un nou cod deontologic al angajaților Centrului Național Anticorupție a fost adoptat de către Parlament. Documentul conține mai multe norme de deontologie profesională și de disciplină, care sunt obligatorii, transmite IPN.
Ministerul Justiției precizează că scopul acestei inițiative este de a spori responsabilitatea profesională a angajaților CNA, dar și de a informa publicul despre conduita colaboratorilor Centrului.
Potrivit proiectului, angajații CNA sunt obligați să nu folosească poziția sa în interese personale și să nu condiționeze recompense pentru activitatea exercitată. De asemenea, să poarte uniformă de serviciu atribuită cu respectarea regulilor de port-uniformă și a semnelor distinctive, stabilite de către directorul Centrului, sau să se prezinte la serviciu într-o ținută vestimentară decentă.
Fiecare angajat al Centrului, indiferent de funcția pe care o deține, de locul în care se află în timpul sau în afara orelor de program, în cazul în care sesizează existența unor circumstanțe sau fapte care periclitează ordinea de drept, viața sau sănătatea persoanelor ori alte valori sociale este obligat să comunice despre aceasta autorităților competente și să întreprindă măsurile posibile pentru prevenirea și curmarea infracțiunii.
Subdiviziunea de securitate internă a CNA are competența de a monitoriza stilul de viață al angajaților pentru verificarea corespunderii lui cu dispozițiile prezentului Cod și de a transmite rezultatele monitorizării Colegiului disciplinar al Centrului pentru adoptarea deciziei de aplicare sau neaplicare a sancțiunii, în condițiile legii și Autorității Naționale de Integritate pentru examinarea informațiilor acumulate, prin prisma competențelor legale de care dispune.
Încălcarea prevederilor prezentului Cod atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală.