Un nou an școlar iată-iată se începe. Am discutat cu Iulia Pancu, șefa interimară a Direcției Educație Ungheni, despre rezultatele examenelor, dacă sunt suficente cadre didactice pentru a se asigura un proces educațional de calitate, dacă vor fi schimbări majore în curriculă.
Rezultatele examenelor de absolvire (treapta gimnazială și liceală) în raionul Ungheni
Avem rezultatele finale la examenele de bacalaureat, care sunt bune. Avem multe licee (8). Raionul Ungheni este raionul cu cel mai mare număr de elevi din țară. E îmbucurător faptul că avem LT „V. Alecsandri” care are rezultatele cele mai bune printre raioane. Alte două licee din raion anul acesta au înregistrat rezultate bune. Au fost elevi de liceu care nu s-au înscris pentru a da bacalaureatul. (Notă: Despre rezultatele examenului de bacalaureat (re)citiți în nr. 30 din 8 august, pagina 1)
La clasa a IX-a vom avea o sesiune suplimentară (Notă: Discuția a avut loc la data de 15 august). Noi avem participanți și în această sesiune, în special la matematică sunt.
Explicație pentru rezultatele examenelor la clasa a IX-a
Rezultatele la clasa a IX-a erau foarte bune, care la treapta liceală nu se confirmau. Și în acest MEC a decis să monitorizeze unele raioane. Deși raionul Ungheni nu a fost sub supravegherea directă a Ministerului, am luat măsuri pentru a asigura corectitudinea procesului de examinare. Am avut colegi care îmi spuneau că nu e nevoie, dar am mers până la capăt, pentru că și absolvenții de clasa a IX vor da examenele cu camere video. Cadrele didactice au fost convocate prin ordin să monitorizeze examenele, iar această măsură a corectat unele deficiențe. Anul trecut, promovabilitatea a fost de 100%, însă anul acesta, rezultatele sunt mai modeste, ceea ce reflectă o monitorizare mai strictă și o evaluare mai riguroasă. Deși mulți elevi au înțeles necesitatea pregătirii suplimentare pentru sesiunea specială, alții nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru promovare și vor trebui să revină la examene.
Un alt factor important este atitudinea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților. Unii elevi așteptau ajutor sau considerau că vor primi sprijin chiar dacă nu erau suficient de pregătiți, iar acest lucru a contribuit la rezultatele slabe. În plus, mulți profesori sunt de vârstă pensionară și, din păcate, pot avea o dedicație redusă în predare. De asemenea, implicarea insuficientă a părinților în monitorizarea progresului copiilor lor la școală reprezintă o altă provocare. Nu trebuie nimeni să-l invite la școală. Mai sunt părinți care ne spun că nu trebuie să stresăm copilul, să-l lăsăm. Iată care sunt factorii care au dus la sesiunile suplimentare.
Ca procent de calitate (notele 10,9,8) noi nu stăm rău, pe alocuri chiar e mai bunișor decât anii precedenți. Până la ultima sesiunea – limba română și istoria 99% promovabilitate, avem puțini candidați, la matematică sunt 93%. Din totalul de 1008 candidați la limba română peste 300 de elevi au susținut pe 8,9,10 (peste 30%), istoria – 29% și matematica – 26%. Această sesiune nu mai cred că schimbă radical rezultatele pe care vi le-am spus, doar promovabilitatea. Sperăm că ei vor absolvi.
Schimbări în curriculă, comasări de obiecte, școli închise – da sau ba
Anul acesta nu vor fi schimbări. Noi avem un plan cadru și numărul de ore la obiecte nu s-a schimbat, manuale sunt, programe sunt. Schimbările de curriculă vor fi, dar nu acum, nu în acest an.
Dar cert este că în anul de studiu 2024-2025 vor fi școli, care au mai puțin de 100 de elevi, să fie închise. Ministrul a anunțat că instituțiile, care au mai puțin de 50 de copii, părinții au oportunitatea să aleagă o alta mai bună pentru copil și vor primi 1000 lei pentru a acoperi cheltuielile de transport În raionul Ungheni avem trei instituții. E vorba de filiala din Buzduganii de Sus, Școala Primară Năpădeni și Școala primară-grădinița Drujba. Până la momentul discuției noastre doar cei din Buzduganii de Sus au ales să meargă la alte școli.
Ce se va întâmpla cu cadrele didactice de la Buzduganii de Sus?
Ei vor fi încadrați în alte școli și lor tot li se vor achita cheltuielile de transport.
Numărul de cadre didactice: suficient sau nu
Nu, din păcate, și de aceea vor lucra și cei de vârstă pensionară. În acest an ministerul a lansat o platformă, unde pedagogii în căutarea unui loc de muncă s-au putut înscrie, iar ministerul i-a repartizat în instituțiile din țară. La Ungheni așteptăm 12, pentru 8 deja avem ordinele de repartizare, la patru încă suntem în așteptarea ordinelor. Sperăm să vină și să se încadreze în activitate. Total cadre sunt 881. Numărul de cadre necesare care nu s-au repartizat prin Oferta ministerului este de 80 specialiști. Cel mai mare deficit e la matematică, chimie. E complicată situația, care se atestă nu numai la nivel național, dar și la nivel internațional.