Cu pași repezi vacanța mare a plecat deja și a venit un nou an școlar. Ca să cunoaștem noutățile și ce probleme există în sistemul educațional la moment, dar și cum au fost pregătite edificiile pentru a primi elevii am discutat cu Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.
— Ce e nou în acest an de studiu?
— Noutatea pentru anul școlar este cursul de dezvoltare personală, care va înlocui ora de diriginție. Au fost organizate cursurile de formare a cadrelor, pentru a putea preda acest curs. El se califică ca oră la cadrul didactic care duce diriginția sau oricare altul, dar care are pregătire necesară.
O altă noutate este disciplina „educația civică”. Ea a fost redenumită „educația pentru societate”. Poate să o predea fie cel care a dus educația civică sau oricine altcineva. La învățământul primar și anume la clasa a I-a, curricula este schimbată, la cel gimnazial – în clasa a V-a elevii vor fi notați prin descriptori la educația tehnologică.
S-ar putea ca unele gră-dinițe din raion să treacă în gestiunea gimnaziilor. Încă nu avem o asemenea decizie, dar e necesar, pentru că ambele instituții se află într-un edificiu, dar sunt doi directori, fiecare cu ușa lui, cu fotoliul lui și nu e bine când sunt doi gospodari într-o ogradă. Ca exemplu, pot să menționez satele Stolniceni și Buciumeni. Decizia trebuie să vină de la administrațiile locale, în rest procedura de mai departe o realizăm noi.
— Vor avea teme pentru acasă picii din clasele primare?
— Există un ordin special de la minister. Ceea ce pot să vă spun la moment este că vor avea, dar nu în volum atât de mare ca până acum.
— A adoptat vreo instituție din Ungheni decizia ca elevii să aibă uniformă școlară?
— Vreau să vă spun că în raion și până la această decizie a ministerului au existat instituții care au încercat să adopte o uniformă școlară. Dar să vă spun că în acest an va fi vreo școală, unde elevii vor avea un anumit cod vestimentar, nu pot, pentru că nu dețin așa informație.
— Cum au fost pregătite edificiile pentru noul an școlar?
— În unele instituții încă se lucrează. Fie că resursele nu le-au avut, fie că constructorii mai târziu au început. În orice caz toți au promis că lucrările se vor finaliza cel târziu în săptămâna curentă. O problema este în Gimnaziul Condrătești, unde cantina nu va funcționa și copiii vor primi la pachet mâncare, am agreat această rezolvare a problemei cu directoarea instituției. E vorba doar de o lună de zile. În unele școli se mai lucrează pe exterior și va trebui securizat spațiul. E vorba aici și de Gimnaziul Bușila.
— Din unele informații publice am dedus că există o problemă cu asigurarea cadrelor didactice în Ungheni. Ce ne puteți spune?
— În ce privește asigurarea cu cadre, noi am făcut o ofertă de peste o sută de persoane. Au fost repartizate 19, dintre care încă trei sunt cu solicitarea noastră – noi am expediat demersul. Știm cine este deja în teritoriul nostru. Numărul mare de oferte e din cauza că noi i-am nominalizat pe toți cei cu contracte, pe pensionari, ca fiind loc vacant, dar ei vor să lucreze și ulterior reîncheiem cu dânșii contractul de muncă. Cifra mare de posturi vacante e reală, dar ea se compensează cu cadrele didactice de vârstă pensionară.
— La capitolul manuale. Elevii le achiziționează, plătesc arendă sau sunt oferite gratis?
— Și aici avem o noutate. Cele pentru clasa I sunt toate schimbate, excepție făcând abecedarul. Acesta va fi ulterior dăruit elevilor. Ar fi o mică problemă. Cărțile e posibil să nu fie tipărite până la începerea noului an școlar și o perioadă micuții vor învăța din cele vechi. În rest, manualele pentru ciclul gimnazial sunt gratis, iar cei din liceu achita plata de arendă.