Despre ”Troiţa Martirilor Neamului” din Ungheni, cunoscută ca o piesă ce reprezintă un valoros document istoric şi etnografic, vor afla toți cei interesați de istoria neamului, mai cu seamă din perioada unirii Basarabiei cu România. Monumentul istoric este expus la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei în cadrul unei expoziții cu genericul „Prin Jertfă spre Înviere – monumente comemorative închinate eroilor reîntregirii neamului”. Evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani ai Marii Uniri din 27 martie 1918, precum și Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor.
Petru Vicol, directorul instituției, a menționat că expoziția prezintă circa 80 de fotografii documentare ale monumentelor comemorative de război (troițe, cruci, monumente de artă ș.a. din categoria bunurilor imobile), precum și obiecte tridimensionale (bunuri mobile) închinate eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, originari din Basarabia și din Regatul România.
”Troiţa Martirilor Neamului” într-o variantă mărită poate fi admirată în scuarul din centrul oraşului Ungheni şi a fost ridicată în anul 1994. Originalul Troiţei se află la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Ungheni. A fost închinată ostaşilor români căzuţi în luptele pentru realipirea Basarabiei la România în ultimul război mondial. Din 1944, s-a aflat în cavoul bisericii „Sf. Nicolae,” Ungheni (Dănuţeni), unde a stat o jumătate de veac, În 1994 a fost redescoperită şi expusă în cadrul expoziţiei muzeului.