La Ungheni a fost inaugurată o galerie de artă a tinerilor artiști
Regretatul Tudor Braga, critic de artă, spunea într-un discurs de-al său despre Școala de Arte Plastice din Ungheni că ”este o școală ce corespunde unei instituții europene contemporane”. Or, acum iubitorii de artă plastică și administrația instituției pot să confirme cu certitudine acest lucru, fiindcă recent s-a dat în exploatare o galerie cu suprafața de 200 metri pătrați, unde elevii își pot prezenta lucrările în grafică, artă decorativă și sculptură. Aici deja au fost expuse spre admirația publicului larg 350 de lucrări ale tinerilor artiști, elevi ai acestei instituții.
Conform spuselor directoarei Raisa Cojocaru, această sală era demult așteptată. ”E un proiect mai vechi, cred că sunt deja vreo 5-6 ani și de abia acum l-am văzut realizat. Această galerie va reprezenta cartea de vizită a școlii”, a specificat dânsa. În continuare ea ne spune că instituția este printre primele din țară care are o asemenea galerie. Parteneri în realizarea acestui proiect ambițios au fost Primăria municipiului Ungheni și ZEL ”Ungheni-Business”.
Școala de Arte Plastice anul acesta marchează jubileul de 50 ani. În prezent aici activează 9 cadre didactice, 180 de elevi frecventează cele 13 grupe. Reiterăm că la această instituție și-au făcut studiile Ion Zderciuc, sculptor și unul dintre inițiatorii Taberei Internaționale de Sculptură din Ungheni, Dumitru Verdianu, sculptor, activează în Austria, Valeriu Curtu, grafician, Victor Cobzac, pictor, și mulți alți artiști consacrați atât în țară cât și peste hotare.
Spicuiri de impresii de la primii vizitatori ai galeriei ”X FORMAT”
Petru Lițiu, Consulul României în Ungheni: ”La Școala de Arte Plastice am participat la un eveniment deosebit, ocazionat de împlinirea a 50 ani de existență și inaugurarea unei frumoase galerii. Gazda evenimentului, directoarea Raisa Cojocaru, a făcut o prezentare a realizărilor acestei instituții, a reușitelor absolvenților și a perspectivei pe care o dorește pentru școală. Mi-a făcut plăcere să aduc în atenția celor prezenți considerația că arta este cea mai profundă expresie a creativității umane și un citat din Anatole France: „Artistul trebuie să iubească viața și să ne arate cât este de frumoasă”. Urez mult succes acestei școli, în pregătirea și șlefuirea unor artiști, care să ne arate mereu cat de frumoasă este viața!”.
Natalia Iepuraș, administratoare ZEL ”Ungheni-Business”: ”Am participat cu plăcere la acest eveniment. Le mulțumesc pedagogilor și directoarei Raisa Cojocaru pentru invitație la așa sărbătoare frumoasă!”.
Tamara Tcaciuc–Moraru, mama Cătălinei Tcaciuc, pictorița care la 10 ani a vernisat o expoziție personală la Muzeul Național de Artă: ”Prima și unica galerie de arte pentru copii inaugurată la Ungheni! Felicitări Școlii de Arte Plastice cu ocazia realizării acestui proiect valoros!”.