Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, susține că Republica Moldova trece printr-o pronunțată criză demografică, transmite IPN.
„Oamenii trăiesc mai mult, nasc mai puțin. Există la noi și acest factor, dar într-o măsură mai mică. Însă există la noi și un factor care, aș zice, are un efect de catalizare, chiar de explozie pentru scăderea populației – este vorba despre migrație. Lumea pleacă din țară pe parcursul ultimilor trei decenii. Totul a început imediat după proclamarea independenței statului nostru. Au fost câteva valuri de plecare a populației, diferite ca intensitate și din perspectiva calității migranților. Cel mai mare val a fost după anul 1999, când în Rusia a fost o criză care a lovit și în noi”, a declarat Vadim Pistrinciuc în cadrul emisiunii „Punct și de la capăt” de la Radio Europa Liberă.
„În ultimii cinci ani, am pierdut în jur de 200 de mii de oameni, partea cea mai calificată a populației. Pierdem și clasa de mijloc. Din păcate, astăzi despre aceasta vorbesc doar experții și instituțiile de cercetare”, afirmă directorul Institutului de Inițiative Strategice. În opinia sa, toate partidele vorbesc despre aceasta prin prisma anumitor promisiuni politice sau viziuni.
Vadim Pistrinciuc a menționat că și menținerea relațiilor strânse cu propria diasporă este un factor de adaptare la procesele demografice care au loc. „Diaspora reprezintă o parte foarte importantă a societății noastre. Foarte importante sunt măsurile de implicare a diasporei în investiții de bani la ei acasă, de colaborare cu organizațiile locale pentru a influența procesele politice”, a notat el. În viziunea sa, diaspora nu trebuie convinsă ca să revină acasă, ci este nevoie să fie create anumite condiții, dar și ca membrii diasporei să se considere necesari acasă.
Vadim Pistrinciuc este de părere că primul lucru care trebuie făcut este recunoașterea faptului că criza demografică reprezintă o problemă a securității naționale, alături de corupția înaltă. În al doilea rând, trebuie adoptate măsurile de adaptare la situația creată caracterizată prin îmbătrânirea populației și exodul populației. „Adaptare înseamnă restructurarea totală a serviciilor publice și a sistemului administrării de stat. Ele nu corespund necesităților populației la acest moment, nu corespund nici acelui număr de oameni care a rămas în țară, nu corespund criteriilor de atragere a investițiilor și necesității de a aduce banii diasporei în ăară”, a mai spus Vadim Pistrinciuc.