Ucraina devine un concurent neașteptat al Moldovei pe piața europeană a prunelor și aceasta constiuie o surpriză a sezonului 2021, relatează IPN cu referire la EastFfruit, o platformă de informații și analize în domeniul businessului horticultural. Situația este influențată de prețurile foarte scăzute pe piața internă din țara vecină, ceea ce îi face pe ucraineni să-și scoată marfa în afara țării.
În pofida unei lipse aproape complete de experiență în exportul de prune, evaluează sursa, „Ucraina începe să exercite presiuni asupra Moldovei pe piețele externe”. Referindu-se la parametrii de calitate și capacitatea de furnizare stabilă, care sunt importante pentru importatorii de fructe din Uniunea Europeană, EastFruit notează că în 2021 Ucraina se descurcă bine cu calitatea prunelor și chiar și cu volumele oferite de cultivatori sunt destul de mari.
Prin urmare, prunele ucrainene sunt exportate activ în Polonia, unde prețurile sunt mult mai mari. De asemenea, prunele ucrainene sunt furnizate pe piața tradițională de vânzare din Moldova – România. O altă piață în care prunele ucrainene sunt mult mai competitive decât cele moldovenești este Belarusul. Costurile de transport pentru exportul de prune în Belarus sunt mult mai mici pentru ucraineni, deoarece pentru a ajunge acolo, exportatorii de fructe din Moldova trebuie să tranziteze teritoriul Ucrainei.
Cel mai mare importator de prune din regiune este Rusia. De fapt, este principalul cumpărător de prune din lume. Cu toate acestea, prețurile prunelor de acolo au început să scadă și se sugerează că acest lucru s-a datorat reexporturilor de prune ucrainene prin Belarus.
Pe lângă aceasta, există un alt factor care poate afecta așteptările moldovenești pe piața rusă de prune – exporturile din Georgia. Prețurile pentru prunele din această țară sunt acum chiar mai mici decât în Ucraina. Până în prezent, Georgia nu s-a numărat printre furnizorii importanți de prune în Rusia, dar se pare că va deveni anul acesta, notează EastFruit.