Materialul „Pentru tutela asupra copiilor plătește statul ” („Unghiul” nr. 36 din 27.09.2019) a provocat mai multe întrebări. De exemplu, unul dintre locuitorii unui sat mic a spus că rudele sale, în urmă cu câteva luni, au perfectat la primărie tutela asupra nepoților și nimeni nu le-ar plăti nimic. Părinții? De mult timp sunt în proces de divorț și nicidecum nu-l duc la capăt, ba una, ba alta, iar în timp ce tatăl și mama lucrează în străinătate, vin rar acasă, copiii au rămas ai nimănui. Tatăl, spun ei, odată a venit, a luat copiii, i-a dus la Ungheni la pizzerie și cu asta grija lui s-a sfârșit. Noroc de bunelul și bunica cărora, desigur, le va fi greu din punct de vedere material să pună copiii pe picioare în zilele noastre.
Marina Croitoru, șefa secției protecție a familiei și copilului de la Direcția Asistență Socială a raionului Ungheni, a menționat că Legea nr. 140 din 14.06.2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi prevede alocații lunare pentru copiii aflați sub tutelă doar în cazurile în care copilul a rămas temporar fără ocrotire părintească sau are statut de copil rămas fără ocrotire părintească.
Ce înseamnă temporar fără ocrotire părintească? Aceasta se întâmplă în cazul în care părinții lipsesc o perioadă mai mare din cauza aflării la tratament în condiţii de staţionar, nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile din cauza unor probleme grave de sănătate, se află în arest, au fost luaţi de la părinţi fără ca aceştia să fie decăzuţi din drepturile părinteşti, părinții au fost pedepsiţi cu privaţiune de libertate, fapt confirmat de actele respective sau hotărârea instanței de judecată.
Statutul de copil rămas fără ocrotire părintească se atribuie copiilor ai căror părinţi sunt decedaţi, au fost decăzuţi din drepturile părinteşti, au fost declaraţi dispăruţi fără urmă, i-au abandonat, fapt confirmat prin documente. De cazurile asemănătoare și de stabilirea indemnizației se ocupă organul teritorial de tutelă. Atunci când părinții pleacă peste hotare pe un termen mai mare de 90 de zile sau divorțează, ca în acest caz, tutela este perfectată de organele locale – primărie.
Potrivit secretarului consiliului local al comunei Negurenii Vechi, Liliana Manole, în teritoriu sunt cinci copii de vârstă școlară aflați sub tutelă în legătură cu plecare părinților la muncă peste hotare, pentru că acest lucru e cerut de școli, dar în general părinții nu sunt foarte dispuși să o facă. În acest caz, indemnizație nu se cuvine.
Nu este nevoie nici de indemnizații, de nimic, doar părinții să fie acasă, să nu plece, să nu se îmbolnăvească, să nu abandoneze copiii.